fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat trek je aan naar je sollicitatiegesprek?

Je leest de mail drie keer en kunt het bijna niet geloven, maar je bent echt uitgenodigd om op gesprek te komen. Uit de meer dan 900 sollicitanten die op de vacature hebben gereageerd ben jij met nog 5 anderen geselecteerd voor een nadere kennismaking.

De vacatures liggen niet voor het oprapen en zeker niet de vacatures in Amsterdam. Je springt door de kamer en belt meteen je beste vriendin en bent super blij tot zij de vraag stelt: “weet je al wat je aan doet naar het gesprek”?

Oh my god, daar heb je nog helemaal niet bij stil gestaan!!

Trek je een opvallend rood mantelpakje aan, of houd je het liever sober? Dit ligt natuurlijk ook wel aan de functie waarvoor je solliciteert, een ICT vacature of sales vacature verschilt enorm. Hiervoor bestaan geen vaste regels, maar wij geven je alvast 5 tips die je zullen helpen.

Draag iets waar je je goed in voelt
Het allerbelangrijkste is dat je je goed voelt in wat je draagt. Ga niet vlug bij een vriend(in) iets lenen dat niet bij je past, enkel omdat je denkt dat je daarmee beter zal overkomen. Kies bij voorkeur iets uit je eigen kleerkast dat je graag draagt.

Probeer te ontdekken wat de dresscode is
Op de website van een bedrijf of in hun bedrijfspresentatie vind je misschien al een indicatie van de dresscode in het bedrijf. Ga op zoek naar foto’s van de managers op de site van het bedrijf bijvoorbeeld. Als die geen das of mantelpakje dragen, hoef je dat ook niet te doen.

Zorg ervoor dat je kleren je gesprekspartner niet afleiden

Recruiters kijken waarschijnlijk het liefst naar een verzorgde gesprekspartner, maar korte rokjes en tonnen aftershave hoeven niet. Kleed je verzorgd, maar overdrijf niet. Een diep decolleté of een opvallende print leiden de aandacht af van het gesprek. Uiteindelijk blijft wat je zegt het belangrijkste!

Pas je kleding aan de functie aan
Voor bepaalde beroepen wordt andere kleding verwacht dan voor andere. Van een ingenieur wordt in veel bedrijven verwacht dat hij/zij een pak draagt, terwijl iemand die voor een creatieve functie, zoals marketing assistent, solliciteert wat minder formeel gekleed mag gaan. Over het algemeen geldt de regel dat je er beter te formeel kan uitzien dan niet formeel genoeg.

Draag verzorgde kledij
Wat je ook aantrekt, het is belangrijk dat je verzorgd overkomt. Vlekken of gaten in je kleding zijn dan ook uit den boze. Poets ook je schoenen voordat je naar het gesprek vertrekt en zorg ervoor dat je kapsel er verzorgd uitziet. We hopen dat je de juiste outfit vindt en wensen je alvast heel veel succes!

Ben je zelf op zoek naar een leuke nieuwe baan en wil je wel weer eens solliciteren: raadpleeg de vacatures op StepStone.

Ben je op zoek naar vacatures Amsterdam? Kijk dan hier

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook