fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor het voorbereiden van een sollicitatiegesprek

Je hebt gesolliciteerd op een geweldige baan en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Natuurlijk heb je met je motivatiebrief en CV al een eerste indruk achtergelaten, maar het gesprek is toch hét moment waarop je de werkgever kunt overtuigen van jouw kwaliteiten. Met de volgende tips ben je in ieder geval goed voorbereid.

Verdiep je in het bedrijf
Door je te verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert, laat je zien dat je echt interesse hebt in de functie. Lees de vacature nog eens grondig door, bestudeer de bedrijfswebsite en bekijk ook eventuele social media-pagina´s.

Bereid vragen voor
Ook nadat je de vacature hebt bestudeerd en je in het bedrijf hebt verdiept, heb je waarschijnlijk nog wel wat vragen. Zelfs als je in eerste instantie het idee hebt dat je voldoende weet, loont het om een aantal vragen voor te bereiden. Vragen stellen is namelijk ook een manier om je interesse te laten blijken. Bovendien ontstaat er zo eerder een dialoog.

Bereid antwoorden voor
Je weet nooit welke vragen een werkgever je gaat stellen. Toch kan het geen kwaad om voor jezelf vast wat voorbeeldvragen te beantwoorden. Op internet zijn talloze van deze vragen te vinden. Waarom heb je op de functie gesolliciteerd? Waarom ben jij geschikt voor de functie? Waaruit blijkt dat jij over eigenschap X beschikt? Het kan prettig zijn om wat aantekeningen te maken en deze nog eens te bekijken voor je het gesprek in gaat. Probeer echter niet door te slaan en antwoorden uit je hoofd te gaan leren. Vaak levert dit alleen maar extra spanning op.

Stel je outfit samen
Stel minstens één dag voor het gesprek je outfit al samen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, als er bijvoorbeeld een gaatje of vlek in een kledingstuk blijkt te zitten. Let er bij het kiezen van een outfit op dat deze zakelijkheid uitstraalt (al is de mate waarin dat nodig is afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert), dat de outfit niet afleidt van het gesprek en dat je je er comfortabel in voelt. Combineer bijvoorbeeld een broek of rok met een nette blouse, zoals je die onder andere bij Mona Mode vindt. Meer over het kiezen van geschikte sollicitatiekleding lees je in dit artikel.

Ontspan!
Natuurlijk hangt er vaak veel af van een sollicitatiegesprek en kan het daardoor de nodige spanning opleveren. Probeer er echter toch ontspannen aan te beginnen. Wanneer je je rustig voelt, kun je je beter concentreren op de inhoud. Zie het gesprek vooral niet als een overhoring, maar zie het als een kennismaking. De werkgever moet er niet alleen achter komen of jij een geschikte kandidaat bent; jij moet ook ontdekken of je de baan wel echt wilt!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook