fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat moet je allemaal weten voordat je een ooglidcorrectie laat uitvoeren?

Hangende oogleden kunnen zorgen voor een vermoeidheid, hoofdpijn en een minder wakkere uitstraling. Gelukkig kan je er wat tegen doen: door middel van een ooglidcorrectie kan je al deze problemen zo goed als wegnemen. Maar wat zijn nou eigenlijk de risico’s van de ingreep, doet het pijn, hoe bereid je je voor, hoe lang duurt het herstel en wat kost het? Wij zochten het voor je uit!

Wat zijn de risico’s van een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie is een medische ingreep en hier kunnen zich altijd complicaties bij voordoen. Bij een ooglidcorrectie is het risico op complicaties echter klein. Is er wel sprake van een complicatie, dan is dit meestal van tijdelijke aard. Denk bijvoorbeeld aan een nabloeding, vochtophoping, gevoelloosheid van de oogleden en droge ogen. Bijna al deze complicaties verdwijnen op korte termijn.

Is de ingreep pijnlijk?

Een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Hierdoor is de ingreep zo goed als pijnloos. Wel kan je tijdens de behandeling voelen dat er wat gedaan wordt, dit is vergelijkbaar als bij de tandarts. Na de correctie zijn de oogleden wat gevoelig. Heb je wel (veel) pijn? Dan kan je pijnstillers, zoals paracetamol, gebruiken. Toch blijkt dit in de praktijk nauwelijks voor te komen.

Hoe bereid ik me voor?

Voordat de ooglidcorrectie wordt uitgevoerd, is het belangrijk de juiste voorbereidingen te treffen. Geef tijdens het consult met de arts (dus niet pas op de dag van de operatie) door welke medicatie je gebruikt. Het is mogelijk dat je hier tijdelijk mee moet stoppen, zoals bijvoorbeeld met bloedverdunners. Ook is het belangrijk om vier tot zes weken voor de ingreep te stoppen met roken en 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn slecht voor het herstel en vergroten de kans op complicaties. Zorg er op de dag van de ingreep voor dat je op tijd in de kliniek bent, zodat je je in alle rust kunt voorbereiden. Ook is het slim om iemand te regelen die je na de ingreep thuis kan brengen.

Hoe lang duurt het herstel?

Het herstel na een ooglidcorrectie is van een aantal factoren afhankelijk. Zo zal iemand die niet rookt over het algemeen sneller herstellen dan iemand die dit wel doet. De eerste week na de behandeling kan de huid wat gezwollen en verkleurd zijn. Door veel te koelen kan je dit tegengaan. Na de eerste week kunnen de meeste mensen weer aan het werk. Doe je fysiek zwaar werk? Dan kan het verstandiger zijn iets langer te wachten met het oppakken van je werkzaamheden. Het is heel persoonlijk wanneer jij je weer goed genoeg voelt en je arts kan je hier verder in adviseren.

Wat kost het?

De kosten van een ooglidcorrectie zijn afhankelijk van de precieze ingreep. Een bovenooglidcorrectie kostte begin januari € 699 en een onderooglidcorrectie  € 1199. Wil je ze allebei tegelijk laten doen? Dan was de prijs op dat moment € 1749. In sommige gevallen wordt een bovenooglidcorrectie vergoed vanuit het basispakket. De criteria voor een vergoeding zijn echter heel streng.

Ik hoop dat alles zo wat duidelijker is! Heb je meer vragen over de ingreep, het herstel, de risico’s en de voorbereiding? Bespreek deze dan zeker met je arts. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook