fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kost een uitvaart en wie betaalt dit als jij komt te overlijden?

Ik ben een onwijs goede slaper. Meestal hoef ik alleen maar in bed te gaan liggen, mijn ogen te sluiten en weg ben ik! Toch heb ook ik af en toe zo’n avond waarop ik niet kan slapen omdat mijn gedachten alle kanten opgaan. Zo ook een paar dagen geleden, toen ik ineens nadacht over wat er zou gebeuren als ik zou komen te overlijden. In eerste instantie probeerde ik snel ergens anders aan te denken, maar toen ik er beter over nadacht realiseerde ik me dat ik er juist beter wél even bij stil kon staan. De dood is geen leuk of fijn onderwerp, maar wel een heel belangrijk en onontkoombaar onderwerp. In dit artikel willen we er wat dieper op ingaan en beantwoorden we de vraag: wat kost een uitvaart en wie betaalt dit?

Wat kost een uitvaart?

Laten we maar met de deur in huis vallen: een uitvaart is niet goedkoop. Wat een uitvaart exact kost, is afhankelijk van heel veel factoren. Op de eerste plaats of je voor een crematie kiest; een begrafenis is meestal duurder dan een crematie. Dit komt onder andere door het soort kist, de grafsteen, de grafrechten en het graf delven. Daarnaast zijn er natuurlijk meer factoren van invloed op de eindafrekening. Denk hierbij aan de locatie van de uitvaart en het graf, de hoeveelheid tijd die jullie nodig hebben voor de dienst en de condoleance, de auto’s, de dragers, de hapjes en drankjes, de invulling van de uitvaart, de bloemen en nog heel veel meer. Een gemiddelde crematie kost tussen de 6.500 en 11.00 euro en een gemiddelde begrafenis kost ongeveer 8.000 euro. Wil jij een extra bijzondere kist, een lange dienst en/of een uitgebreide borrel met veel gasten? Dan is het verstandig om met een hoger budget rekening te houden.

Wie betaalt jouw uitvaart?

Net als bij elk feestje, kun je ook jouw laatste feestje zo gek maken als jij zelf wil. Een hele luxe kist, uitgebreide borrel of live muziek tijdens de dienst kunnen de eindafrekening nog een stuk verder laten oplopen. Jij bent er helaas niet bij om de rekening te voldoen en deze verplichting komt dan ook bij je nabestaanden te liggen. En nog specifieker: jouw erfgenamen.

Nabestaanden goed achterlaten

Je leest het goed; als jij overlijdt, krijgen jouw nabestaanden de rekening gepresenteerd. Het is dus heel verstandig om hier op tijd en zorgvuldig over na te denken. In sommige gevallen kan iemands uitvaart worden betaald vanuit de erfenis, maar niet altijd is hier voldoende geld voor. Veel mensen kiezen ervoor om een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze manier weet je zeker dat jouw uitvaart helemaal gedekt is en dat jouw nabestaanden niet met onvoorziene kosten achterblijven.

wat kost een uitvaart

Afbeelding: The Good Funeral Guide via Unsplash

Uitvaartverzekering

Afscheid nemen van een dierbare is verschrikkelijk. Ik moet er echt niet aan denken dat ik ze dan ook nog met een hoop gedoe over de enorme kosten opzadel. Ook al ben ik pas 29, ik heb me wel voorgenomen om alles rondom mijn uitvaart nu al vast te leggen en financieel mogelijk te maken. Zo wil ik een mapje maken waarin ik mijn wensen bundel, de kinderen laat weten dat ik orgaandonor ben en waarin een overzicht van mijn uitvaartverzekering zit. Deze heb ik op dit moment niet, maar wil ik wil gaan afsluiten. Bij Monuta heb ik berekend dat mijn premie (op basis van mijn leeftijd en het verzekerde bedrag) uitkomt op een kleine 17 euro per maand. Zo weet ik zeker dat mijn nabestaanden zónder geldzorgen mijn droomuitvaart kunnen waarmaken.

Wat zijn mijn wensen?

In het mapje vertel ik mijn nabestaanden ook wat meer over mijn wensen. Zo maak ik een lijstje met de muziek die ik graag zou willen spelen, een overzicht met de wijnen die geschonken mogen worden en ik doe er een overzicht van mijn favoriete bloemen bij. In een uitgebreide brief geef ik verder aan dat ik hoop dat mijn nabestaanden er een prachtige dag van maken en dat ze hem gezamenlijk afsluiten in mijn favoriete restaurant. Ik hoop dat het organiseren van mijn uitvaart makkelijker wordt als zij weten wat ik graag had gewild. En het is ook een heel geruststellend idee dat mijn wensen financieel mogelijk kunnen worden gemaakt dankzij mijn mijn uitvaartverzekering.

Heb jij hier al eens bij stilgestaan

Heb jij er al eens bij stilgestaan wat een uitvaart kost en wie er voor deze kosten zal opdraaien als jij komt te overlijden? Zijn dat jouw kinderen, kleinkinderen of ouders? En denk je dat zij het fijn zouden vinden als hier al een potje voor beschikbaar is? Ik kan het je zeker aanraden om eens jouw premie te berekenen en eventueel een uitvaartverzekering af te sluiten. Hoef je je daar nooit meer zorgen over te maken! Enne, niet langer uitstellen. Meteen even doen nu! Je weet nooit wanneer jouw tijd zal komen; je kunt het dus maar meteen zo vroeg mogelijk geregeld hebben.

Praat mee

Kon jij de vraag ‘wat kost een uitvaart’ al beantwoorden? Hoe zou jij jouw uitvaart willen vormgeven? Zou je gecremeerd of begraven willen worden? En hoop jij op een flink groot ‘laatste feestje’ of mag het van jou best ingetogen en eenvoudig zijn? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. We vinden het altijd heel bijzonder om te lezen hoe jullie hier mee omgaan.

Afbeelding boven artikel: The Good Funeral Guide via Unsplash

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Monuta. Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

5 reacties

Joris -

Mijn vraag was retorisch bedoeld. Aan sommige links is het te zien (vanwege de affiliate-parameters), bij andere links is het zeer aannemelijk (vanwege de onnatuurlijk erin gefrotte anchorteksten of vanwege de overdaad aan links naar dezelfde website), maar nergens staat dat het artikel eigenlijk alleen geschreven is omdat er voor betaald wordt (direct of indirect).

Lisan -

Lijkt mij ook een advertentie. Zou inderdaad duidelijker aangegeven moeten worden of jullie hier geld voor krijgen of niet. De linkjes in jullie artikel laat duidelijk een marketing campagne zien: https://www.monuta.nl/uitvaartverzekering-afsluiten/?utm_source=374237_Damespraatjes&utm_medium=affiliate&utm_campaign=Daisycon. En als affiliate krijg je meestal een vergoeding per aangeleverde verzekering. Prima dat jullie dit doen hoor, maar wel transparant er over zijn.

Joris -

Helder. Betekent “in samenspraak met” en “een mooie link met” dat ervoor betaald is? Die transparantie ontbreekt namelijk.

sandra -

Beste Joris,

Dank je wel voor je reactie en leuk dat je onze verhalen zo vaak leest. Het verhaal hierboven is een persoonlijke ervaring van Mara. Het is in samenspraak met Monuta tot stand gekomen.

Alle verhalen op Damespraatjes zijn vanuit onze persoonlijke ervaringen geschreven of vanuit die van onze lezeressen. Als er een mooie link is met een bedrijf vinden we het ook fijn om dat te noemen.

Groetjes en alvast een hele fijne Koningsdag toegewenst,
Sandra

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook