fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kost een nieuwe radiator en waar let je op bij het kopen ervan?

vergelijking radiatoren

Hoewel het een beetje raar lijkt om in juni na te denken over de aanschaf van een radiator, is het helemaal niet gek. Zeker in een land als Nederland waar het de ene dag dertig graden kan zijn en de volgende dag slechts vijftien. Dan is een kachel geen overbodige luxe. Wat kost een radiator en waar moet je op letten als je er een koopt? Wij zochten het uit.

De tijd van houtjes hakken en in de open haard mikken, ligt ver achter ons. Althans: degenen die dat nu doen, kiezen er zelf voor. Tegenwoordig zijn er talloze radiatoraanbiedingen; soms zie je door de bomen het bos niet meer. De keuze is groot en het is een goed idee om je goed te laten informeren als je er eentje nodig hebt.

Verticale radiator

Een vriend van mij is zijn huis aan het verbouwen en moest enorm puzzelen met de ruimte in zijn badkamer. Hij wilde een radiator maar daar was nauwelijks een geschikte plek voor. Toen hij op internet op onderzoek uitging, stuitte hij op de Alustyle-verticaal. Ik wist helemaal niet dat dat soort radiatoren bestaan, terwijl ze naast uiterst effectief ook nog eens er goed uitzien. Een radiator is voor mij een ijzeren ding dat warmte uitstraalt en onder het raam achter de bank staat. Omdat we zelf ook kijken of we niet eens een nieuwe radiator nodig hebben, ben ik op onderzoek uitgegaan.

Er zijn verschillende radiatoren die in verschillende ruimten het best tot hun recht komen. Ik was aangenaam verrast en heb de uiteenlopende verwarmingen op een rijtje gezet. Ook zocht ik uit wat ze gemiddeld kosten.

Ledenradiator

De ledenradiator is een handige verwarming; het past vrijwel in elk interieur en is praktisch in gebruik. De ledenradiator kost tussen de honderd en honderdveertig euro en neemt veel water op waardoor het lang warm blijft.

Paneelradiator

De paneelradiator vind je in de meeste woningen. De verwarming heeft een geribbelde voorplaat en bestaat uit panelen. Deze radiatoren zijn tegenwoordig wat moderner dan vroeger en zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren. bestaat uit een geribbelde voorplaat. De verwarming kan in een razend tempo je huis opwarmen en kost tussen de vijftig en honderdtwintig euro.

Designradiator

Tegenwoordig zijn radiatoren soms zo gemaakt dat ze te mooi zijn om weg te moffelen. Een designradiator is er zo een. Die mag best worden gezien! Deze verwarmingen zijn er in allerlei kleuren en vormen en er is altijd wel eentje die in je interieur past. Veel mensen kiezen voor de badkamer een designradiator maar ook voor andere ruimten zijn ze geschikt. Onthoud wel dat je voor grotere ruimten ook meer vermogen nodig hebt. Vanaf honderdvijftig euro heb je een designradiator in huis.

Elektrische radiator

Een handige radiator is de elektrische. Ze hebben vaak wieltjes zodat je de verwarming makkelijk kunt verplaatsen naar een ruimte waar je extra warmte nodig hebt. Een elektrische radiator is tegenwoordig een stuk milieuvriendelijker. Naast verplaatsbare zijn er ook elektrische radiatoren die je aan de muur kunt bevestigen als een soort rek. Handig om handdoeken op te laten drogen. De radiatoren zijn verkrijgbaar vanaf vierhonderd euro.

Arbeidskosten

Als je je keuze hebt gemaakt, kan een monteur de radiator bij je installeren. De arbeidskosten lijken hoog, maar dat zit ‘m in het laten leeglopen van je oude verwarming en het ontkoppelen ervan. De nieuwe radiator wordt ontlucht en je oude radiator wordt verwijderd.

Er zijn verschillende redenen waarom je je oude radiator wilt vervangen. Zo kan het zijn dat je het niet warm genoeg krijgt in je huis. Waarschijnlijk heb je dan een enkelplaatradiator. Als je deze laat vervangen door dubbelplaat radiatoren, wordt het een stuk aangenamer in huis. Laat iemand die er verstand van heeft wel even naar je cv-ketel kijken want niet alle ketels kunnen dit aan.

Energie besparen

Een andere reden om over te gaan op een andere radiator is omdat je energie wilt besparen. Misschien kies je ervoor om je huis op een groene manier te verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp. Dan heb je nieuwere, energiezuiniger radiatoren nodig. Ook een reden kan de stijl van je huidige verwarming zijn. Zijn het hopeloos ouderwetse dingen en wil je liever radiatoren die beter in je interieur passen? Dan is het een goed idee om op internet naar de mogelijkheden te kijken want er is echt voor iedereen wat wils.

Goedkoopste oplossing

Nadat ik me goed heb verdiept in radiatoren is me duidelijk geworden dat paneelradiatoren de goedkoopste oplossing zijn. Ook zijn ze net als de ledenradiator het meest energiezuinig. Als je plekken in je huis hebt die moeten worden verwarmd, maar waar het onmogelijk is om een radiator op te hangen, dan is de elektrische radiator de uitkomst. Voor deze vorm van verwarmen heb je alleen maar een stopcontact nodig.

Als je op zoek bent naar radiatoren die passend zijn bij je interieur dan kom je uit bij de designradiator. Een voorbeeld hiervan is de Alustyle-verticaal, de radiator die je in de lengte aan de muur kan hangen.

Kortom: keuze genoeg en als je je nu oriënteert dan weet je zeker dat je er in de winter warmpjes bijzit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook