fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kost een kind?

In de jaren negentig was het bijzonder hip om een gezin met 3 of meer kinderen te hebben. De economie ging als een tierelier en veel stellen hadden flink wat geld beschikbaar en konden zich van alles veroorloven. Veel kinderen betekende ook grotere auto’s (de MPV deed in de jaren 90 zijn intrede) en grotere huizen. Het kon allemaal niet op en we hielden de economie flink aan de gang met z’n allen.

Niet lang daarna beleefden we de grootste financiële crisis “ever” en zaten we opgescheept met die grote huizen, grote hypotheken, grote auto’s en veel grote kinderen, die ook nog allemaal gaan studeren. Tijd voor verandering en stellen die nu een start maken met een gezin hebben heel andere uitgangspunten. De gezinnen blijven kleiner, een huis kopen is door de nieuwe hypotheekregels veel moeilijker en wie koopt er nog een grote auto? En wat kost het nou om een kind te krijgen? We hebben een paar “weetjes” op een rij gezet.

h

  • De grootste kosten bij het krijgen van een baby zitten in:
  1. minder werken (en dus een lager inkomen en minder pensioenopbouw)
  2. meer boodschappen
  3. hoger water- en energieverbruik
  4. kosten van kinderopvang
  • Studenten jonger dan 18 kunnen geen studiefinanciering ontvangen
  • Gemiddeld kost het grootbrengen van een kind tot 18 jaar tussen de € 75.000 en € 90.000
  • Eén kind kost gemiddeld 17 procent van het inkomen, twee kinderen gemiddeld 23 procent, drie kinderen 33 procent en 4 kinderen 40 procent
  •  Een gemiddelde student kost maandelijks € 1.108 *)

Hartstikke duur dus en op tijd beginnen met een bedrag opbouwen voor bijvoorbeeld een dure studie en studieboeken is zeker aan te raden. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? Welke bank kan je helpen en hoe veel moet je opzij zetten? Vragen die relevant zijn voor iedereen die op het punt staat kinderen te krijgen of al kinderen heeft. Wij vonden een online seminar waarin veel van deze vragen duidelijk en simpel (lees: ook als je geen bankier bent) beantwoord worden. Het seminar duurt ongeveer 40 minuten, maar daarna weet je wel veel beter waar je aan toe bent en kan je zelf bepalen welke keuze voor jouw situatie en wensen het beste is. Veel succes en we hopen dat je ons laat weten wat je van het seminar vind.

KLIK HIER OM HET SEMINAR TE BEKIJKEN

*) Cijfers Nibud

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook