fb

Mysterie rond verkeerslichtknoppen: werken ze echt of zijn ze nep?

We doen het allemaal weleens: herhaaldelijk op het knopje van het verkeerslicht bij het stoplicht drukken. Al jaren gaan er verhalen rond dat deze knoppen eigenlijk helemaal niet werken en dat het licht ook op groen springt als je er niet op zou drukken. De Telegraaf was benieuwd hoe dit nou zit en deed er een onderzoek naar. Zijn de knoppen bij verkeerslichten echt of geven ze je alleen het gevoel dat je controle hebt?

Detectielussen

“Dit verhaal komt elke vijf jaar een keer terug”, vertelt verslaggever Gijsbert Termaat. “We hebben het met diverse verkeersexperts besproken en -op een knop die kapot is na- doen ze het gewoon.” Toch hoef je niet altijd op een knopje te drukken om te zorgen dat het licht geactiveerd wordt. Hoe zit dat? “De verkeerslichten in Nederland werken via detectielussen, dat zijn magnetische velden die in het wegdek liggen. Als je aan komt rijden met een auto of een fiets, dan detecteert hij die beweging en daar reageren de verkeerslichten op”, legt hij uit.

Smartphone

Dat op een knopje drukken, dat is toch niet meer van deze tijd? “In de toekomst gaan we naar een systeem waarbij de verkeerslichten op je smartphone reageren. Je moet deze dan natuurlijk wel in je zak of tas hebben zitten. De drukknoppen zijn dan niet meer nodig en alles kan worden geregeld via de smartphone”, stelt Termaat.

Conclusie

Conclusie: de knoppen werken gewoon alleen hoef je er vanwege de magnetische detectielussen niet altijd op te drukken. Wij kunnen weer rustig slapen 😉

Reageer ook