fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kost een grafsteen en wat zijn de trends?

Wat kost en grafsteen en wat zijn de trends?

Hoe vaak heb jij er over nagedacht wat je wilt als je straks overleden bent? Ik heb het dan over of je wilt worden begraven of gecremeerd. Natuurlijk is dit niet echt een leuk onderwerp, maar helaas wel een noodzakelijk iets. Een uitvaart is namelijk een prijzige aangelegenheid en je moet er dus altijd voor zorgen dat je verzekering hoog genoeg is om alle kosten te dekken. Wij hebben in onze naaste omgeving een keer het tegenovergestelde meegemaakt en dat is niet iets waar je op zit te wachten terwijl je al zo veel verdriet hebt. Als er wordt gekozen voor een begrafenis dan zal er op een later moment vaak een grafsteen worden geplaatst, welke door de nabestaande(n) wordt bekostigd. Het meeverzekeren van een grafmonument binnen een uitvaartverzekering is niet gangbaar. Maar hoe zit het dan wel? Wat kost en grafsteen en wat zijn de trends?

Wat kost een grafsteen?

Er is geen kant en klaar antwoord te geven op de vraag wat een grafsteen kost. Omdat het maatwerk is zijn de kosten altijd variabel. Gemiddeld komen de kosten uit tussen de € 2.000.- en € 4.000.-. Factoren die van invloed zijn op de prijs zijn de afmetingen van een momument die gelden op een begraafplaats, de keuze die wordt gemaakt met betrekking tot de belettering en de kosten van het plaatsen zelf. Grafstenen zijn persoonlijk en men zal dus altijd kiezen voor iets dat bij de overledene past. Daarom is het fijn dat het altijd maatwerk betreft.

Trends op het gebied van grafstenen

Als je over een begraafplaats loopt en de oude grafstenen bekijkt dan zul je zien dat deze over het algemeen donker van kleur zijn en alleen letters en cijfers bevatten. Tegenwoordig is dit wel anders. Ook als het op grafstenen aankomt zijn er trends. De laatste jaren wordt er namelijk veel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld cortenstaal, versteend hout, RVS en glas. En hier vertel ik je graag iets meer over.

Cortenstaal

Cortenstaal is een zeer sterk en duurzaam materiaal. De reden waarom er vaak voor wordt gekozen is de prachtige roestkleurige uitstraling. Het grafmonument krijgt hierdoor een eigentijds uitstraling, welke ook natuurlijk oogt. De typische roestkleur is een zeer dichte oxidehuid die het dieperliggende materiaal afschermt van zuurstof waardoor het metaal eigenlijk zichzelf beschermt tegen verdere oxidatie.

bron: Cuperus

Versteend hout

Men kiest vaak voor versteend hout omdat het een verbinding vormt tussen de geschiedenis van de wereld, het leven dat we nu leven en het herdenken van een dierbare. De stammen hebben allemaal hun eigen kleur, vorm en verhaal en dat zorgt voor een unieke uitstraling. Het gefossiliseerde hout is miljoenen jaren oud en is door het proces van kristallisatie nog harder dan graniet. Dit zorgt voor een sterke en mooie optie voor een laatste rustplaats.

bron: Cuperus

RVS

We kennen allemaal wel RVS. Dit degelijke en eigentijdse materiaal is bestand tegen weer en wind en daarom uitermate geschikt voor een begraafplaats. Het wordt vaak toegepast in combinatie met materialen als natuursteen en glas om het grafmonument een persoonlijke uitstraling te geven.

bron: Cuperus

Glas

Mijn schoonmoeder is helaas 9 jaar geleden plotseling overleden en een tijd daarna hebben we er als familie voor gekozen, om een glazen grafsteen met een tekst te laten plaatsen. Waar de stenen ‘om haar heen’ op ons wat zwaar over komen, zijn we nog altijd blij dat we voor deze ‘lichtere’ versie zijn gegaan. Als je kiest voor glas dan is er mogelijkheid genoeg om persoonlijke of kleurrijke elementen toe te kunnen laten voegen.

Wat kost een grafsteen

Heb jij wel eens nagedacht over ‘later’ en wat je precies zou willen als het gaat over jouw eigen uitvaart? We lezen het graag in de comments.

Afbeelding: Pexels – RDNE Stock project

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Cremeren.

Reageer ook