fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kan jouw verandering of ontwikkeling met jullie relatie doen?

Soms volg je een cursus, kom je in een ontwikkeltraject in je werk of maak je een reis die je kijk op het leven verandert. Intern maak je een enorme stap in bewustwording. De vraag is dan hoe jij je na zo’n verandering verhoudt tot je naasten. Want wanneer jij verandert, heeft dat ook effect op je relatie. Is je relatie daartegen bestand?

Stilzwijgende afspraak verbreken?

Barbara deed een training voor haar werk en kwam erachter hoezeer zij haar gevoelsleven had verwaarloosd. Er ging een nieuwe wereld voor haar open. Ze houdt van haar man Erwin en is enthousiast. Ze wil hem in haar ontwikkeling meenemen en hem uitnodigen om dit nieuwe stuk in haar leven verder te verkennen. Dat betekent voor Erwin dat ook híj zich voor zijn gevoelsleven zal moeten openstellen. Maar dichterbij zijn gevoel komen, roept bij Erwin heel veel weerstand op. Als hij die wereld binnentreedt, komt hij nog oude pijn tegen. Tussen hen bestond een soort stilzwijgende afspraak dat ze hun oude pijn niet zouden aanraken. Erwin voelt zich dan ook verraden door Barbara. Zij verstoort de balans tussen hen, omdat zij een nieuwe weg in wil slaan en Erwin is niet bereid mee te gaan. Voor Barbara is er op dat moment echter geen weg meer terug. Een verwijdering in hun relatie is onvermijdelijk.

Vuur aanwakkeren

Aan de andere kant kan het ook gebeuren dat je je partner of de relatie juist stimuleert door wat je anders gaat doen. Jurgen is al jaren met Anneke. Na een bepaalde periode kwam er sleur in hun relatie. Jurgen had het idee dat hij iets miste en stond open voor iets nieuws. Hij kon zo maar op iemand anders verliefd worden. Dat gebeurde echter niet. Hij kwam via zijn atletiekvereniging in een groep terecht met mannen en vrouwen die elkaar ontspanningsmassages geven. Anneke stond eerst sceptisch tegenover Jurgens aanraking van andere vrouwen. Maar na een tijdje voelt ze dat het Jurgen goed doet en haar ook: elke keer komt hij met veel energie en aandacht voor haar thuis. De massage geeft hen een nieuwe impuls en ze hebben op een hernieuwde manier aandacht voor elkaar. Het vuur in hun relatie is weer opgelaaid.

Opnieuw balans vinden

Als de één in een relatie verandert, vraagt dat iets van de ander. De uitdaging is dan om samen te zoeken naar een nieuwe balans . Dat kan bedreigend zijn, zeker als je er zelf niet zo op zat te wachten. Maar je kunt het tevens zien als het opschudden van jullie verbinding. Het houdt je samen scherp en fris. Toch zie je wel dat partners uit angst voor verandering van de relatie zichzelf in hun eigen ontwikkeling of verlangen inhouden. Of ze gaan stiekem iets nieuws doen. Maar wat is dan uiteindelijk meer bedreigend?

Samen groeien

Veranderen hoort bij het leven. Het enige dat niet verandert is juist dat gegeven. Waar het vooral om gaat is hoe jij omgaat met – of reactie geeft op – de verandering. Zo kun je een voorzet van je partner ook zien als kans om samen verder te verdiepen en groeien. Op weg naar een nieuwe balans na elke beweging. Je zult merken dat het tevens inspirerend en verbindend is als je samen die uitdaging aangaat. Zelfs als het iets anders oplevert dan wat jullie ervan verwachten. Daarom wens ik je veel moed en plezier bij het samen ontdekken van nog ongebaande paden in je bewustzijn en je relatie.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Losgeschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Reageer ook