fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat kan je doen als je iets veel te pittigs heb gegeten?

Of het nou Italiaans, Spaans, Nederlands of Thais eten is; ik gooi overal hete saus of hete pepers bij. Op de een of andere manier maakt een pittige touch alles lekkerder. Dat ik bijna immuun voor pittig eten ben geworden, merk ik wel als ik voor vrienden kook . Een (naar mijn beleving) licht-pittig gerecht wordt door veel mensen ervaren als véél en véél te heet. Met heel wat zweet, tranen en gehijg tot gevolg.

Voor mij is het vaak een bron van vermaak, die mensen die niet tegen pittig eten kunnen. Ooit maakte ook ik onderdeel van deze groep uit. Maar, nadat ik een jaar in Amerika had gewoond, was ik om. Dat ik iets heb gegeten wat veel te pittig was, was echt jaren geleden. Twee weken terug stond ik met mijn vriend in de keuken. Ook hij houdt van pittig eten en had die dag een pakket met meerdere hete pepers gekocht. Eén van deze pepers was een Habanero, die wordt beoordeeld van 100.000 tot 300.000 op de Schaal van Scoville. Ter vergelijking: een Jalapeño wordt beoordeeld met 2.500 tot 8.00 en een Cayenne peper met 30.000 tot 50.000.

Je voelt de bui al hangen: ik heb de Habanero in een keer opgegeten. NIET SLIM. HEEL DOM. HEEL HEEL HEEEEEEEEEEL DOM. En dan vooral heel pijnlijk. Hoewel ik wist dat het niet helpt ben ik meteen met mijn hele gezicht onder de koude kraan gaan hangen. Nog dommer, want dat maakte het eigenlijk alleen nog maar erger. Terwijl ik in blinde paniek door de keuken stormde (en mijn vriend kookte rustig verder), kon ik me niet meer bedenken hoe ik de pijn kon laten stoppen. Als wanhoopspoging heb ik toen een halve liter magere yoghurt naar achteren gegooid en ook dat had weinig zin .

Wat kan je doen?

Wat moet je nou wél doen in de situatie waarin je iets veel te pittigs hebt gegeten? Eigenlijk is het antwoord verrassend simpel (en lekker…). Pittig eten ervaar je als pittig eten doordat dit het alkaloïde Capsaïcine bevat. Deze stof stimuleert de pijnreceptoren op je tong waardoor je een pijnlijk gevoel kunt krijgen. Capsaïcine is slecht oplosbaar in water, dit werkt dan ook niet als je iets pittigs hebt gegeten. Waarin de stof wel oplost, is vet of alcohol.

Iets pittigs gegeten? Neem een patatje mayo en een shotje wodka! Misschien dat ik vanavond wel weer ‘per ongeluk’ een hele Habanero naar binnenwerk. Ik zeg: proost.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Atie -

Water daar blus je de pittige smaak niet weg. Wat suiker. Melk drinken helpt. Als scherp gegeten hebt.

Miranda de Jong -

Ik vind het altijd hilarisch als mensen naar water schreeuwen als ze te heet hebben gegeten…

Reageer ook