Lactoferrine, toen ik dit woord voor het eerst las ging er niet direct een belletje rinkelen. Lacto… melk, daar kwam ik nog wel uit, maar het stukje ‘ferrine’ niet echt. Door ergens onderzoek naar te doen leer je altijd weer wat nieuws, dus dat is wat ik heb gedaan. Hoewel, onderzoek klinkt wellicht een beetje zwaar. Wat beter bij mij past is dat ik me er eventjes in heb vastgebeten. Wat is lactoferrine en hoe krijg je er voldoende van binnen?
Wat is lactoferrine?
Lactoferrine is een eiwit dat ons lichaam produceert en dat helpt om ijzer te binden. Het woord is een combinatie van “lacto”, wat verwijst naar koemelk waarin het eiwit voor het eerst werd ontdekt en “ferrine”, wat verwijst naar ijzer waaraan het eiwit zich kan binden.
Ons lichaam produceert lactoferrine en scheidt het uit via witte bloedcellen. Het eiwit is ook aanwezig in lichaamsvloeistoffen zoals moedermelk, speeksel, traanvocht, zweet en de sappen in ons spijsverteringsstelsel.
Het grootste deel van lactoferrine bevindt zich in moedermelk (ongeveer 1-2 mg/ml) en in colostrum, de eerste melk na de bevalling, is dit zelfs vier keer zo hoog. Colostrum is van vitaal belang voor een gezonde start van een baby.
Hoe werkt het dan?
Lactoferrine is een stof die kan helpen om ijzer vast te houden. Onze cellen hebben een speciale ‘ontvanger’ genaamd de lactoferrinereceptor welke alles kan opnemen. Wanneer lactoferrine aan vrije ijzerdeeltjes bindt, gebeurt er iets speciaals en kan het eiwit het ijzer meenemen naar andere plaatsen in ons lichaam. IJzer is heel belangrijk voor onze gezondheid en helpt ons immuunsysteem goed te werken. Wil je meer weten, dan is er altijd de mogelijkheid om informatie in te winnen bij Orthokliniek Ootmarsum. Om meer IJzer binnen te kunnen krijgen kun je zelf het volgende doen:
-Inclusie van ijzerrijke voedingsmiddelen in je dieet door meer rood vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, peulvruchten (zoals bonen en linzen), tofu, spinazie, broccoli, volle granen, noten en zaden te eten.
-Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zoals citrusvruchten, bessen, kiwi’s, paprika’s, tomaten en donkergroene bladgroenten.
Lactoferrine supplementen
Als je lactoferrine supplementen wilt kopen, zul je merken dat er veel verschillende producten zijn met verschillende prijzen. Er zijn een paar dingen die invloed hebben op hoe goed een supplement werkt. Het is in ieder geval belangrijk dat het supplement veel lactoferrine bevat en dat er geen LPS in zit.
Veel lactoferrine
Sommige lactoferrine supplementen hebben maar een klein beetje lactoferrine. Om kosten te besparen, voegen fabrikanten dan andere stoffen toe. Het is goed als een supplement minstens 95% lactoferrine bevat. Er zijn verschillende doseringen beschikbaar, zoals 150 mg, 200 mg, 300 mg en zelfs 500 mg.
Geen LPS
LPS staat voor lipopolysachariden. LPS is een stof die van nature samen met lactoferrine in melk zit, maar LPS vermindert de werking van lactoferrine omdat ze elkaar tegenwerken. Het is daarom beter om lactoferrine supplementen te kiezen die geen LPS bevatten.
Maagresistente capsules
Lactoferrine is een gevoelige stof die makkelijk afgebroken kan worden door onze spijsverteringsenzymen. Om dit te voorkomen, wordt er bij goede supplementen gebruik gemaakt van maagresistente capsules. Deze capsules beschermen de lactoferrine tegen het maagzuur, zodat het onbeschadigd in de darmen terechtkomt. Daar kan het goed worden opgenomen en zijn werk doen.
Afbeelding: Andrea Piacquadio – Pexels
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!