fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het verschil tussen ‘plussize’ en ‘midsize’ kledingmaten?

Zo’n tien jaar geleden droeg ik kledingmaat 36. Als ik nu foto’s van mezelf terugzie schrik ik best van hoe slank ik toen was. In die tijd lette ik enorm op wat ik at, hoeveel ik bewoog en was hierin heel streng voor mezelf. Achteraf denk ik dat ik wat te streng was en eigenlijk te veel moeite moest doen om dat gewicht vast te houden. Toen ik Ward leerde kennen, werd ik minder streng voor mezelf. Of het door hem kwam of door het feit dat ik gewoon ouder werd weet ik niet; maar ik gunde mezelf wat vaker een boterham met kaas in plaats van een droge cracker of een rijke pasta bolognese in plaats van gestoomde kip met broccoli. Dingen die ik de jaren daarvoor absoluut niet mocht eten van mezelf! Je raadt het al: dat maatje 36 was snel verdwenen. En toen ik zwanger werd ging ik vrij snel van een maat 40 naar maat 44. Of ik dat erg vond? Helemaal niet! Ik was zelfs gelukkiger dan ooit. 

Gezond

Bijna drie jaar na mijn laatste bevalling zijn de zwangerschapskilo’s er nog steeds niet af. Ondanks dat ik niet onzeker ben over mijn gewicht, wil ik er wel nog graag een paar kilo af. Die maat 36 van vroeger krijg (en wil!) ik nooit meer terug, maar de maat 40 van vlak voor mijn zwangerschap wel. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mijn BMI nu nog wat te hoog is en ik gezond oud wil worden. Ook bij het hardlopen lijkt het me prettig om wat minder kilo’s mee te hoeven dragen.

Gemiddelde maat

Ik denk dat mijn lichaam momenteel helemaal in de categorie ‘gezonde Hollandse vrouw’ valt. Maat 42 schijnt in Nederland de gemiddelde maat te zijn en dus val ik precies in deze categorie. Maar wist je dat maat 42 (ondanks dat het dus super gemiddeld is), altijd bekend stond als plussize? De ‘gewone’ maten lopen van oudsher van maat 32 tot en met 40 en daarna viel je al in de categorie grote maten dameskleding. Niet echt een goede weerspiegeling van het straatbeeld dus.

Midsize en plussize

Om deze reden wordt er tegenwoordig ook gesproken van ‘midsize’ maten; dit zijn de maten zo tussen de 38 en 44. Na maat 44 val je in de categorie plussize en deze loopt ongeveer tot maat 62. Niet elke winkel heeft dezelfde soort maten en verkoopt de complete range van 32 tot 62. Steeds meer winkels verkopen gelukkig een steeds bredere range aan maten. Zo kan je bij diverse grote modeketens inmiddels wél terecht voor kleding boven maat 42. Heel slim, want voor het aanpassen van het aanbod kon dus een groot deel van de vrouwen niet bij deze winkels terecht. Van een grote maat jurk tot een jumpsuit grote maat kan je tegenwoordig op zoveel plekken terecht. Dat maakt mij super blij!

Heel goed

Ik vind het heel goed dat er meer aandacht komt voor midsize en plussize kleding. Er zijn nauwelijks vrouwen die maat 32, 34 of 36 dragen en daarom is het goed dat we vaker modellen zien die midsize of plussize kleding dragen. Persoonlijk hoop ik dat er een dag komt dat we het helemaal niet meer over maatcategorieën hoeven te hebben en dat we gewoon over kleding spreken. Welke maat je draagt maakt uiteindelijk helemaal niks uit, als jij je er maar fijn in voelt.

Welke maat kleding draag jij? En bij welke maat voel jij je het mooist en het lekkerst? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Reclame, toevallig?

Maat 42 met een te hoog BMI lijkt me niet ‘gezonde Hollandse vrouw’.

“Er zijn nauwelijks vrouwen die maat 32, 34 of 36 dragen…”
Dat lijkt me onzin.

Reageer ook