fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het verschil tussen een serre en een overkapping?

Wat is het verschil tussen een serre en een overkapping

Ik kijk naar buiten en zie, regen, de buurman met een kopje koffie in zijn hand onder een paraplu én mijn betegelde dakterras. Het is dat we van de huurbaas geen schutting of overkapping mogen plaatsen, want anders had dit er toen we hier in 2015 kwamen wonen allang gestaan. In de zomer kijken we namelijk letterlijk bij onze buren op hun bord (en zij bij ons). Enne, het is niet zo dat ze niet aardig zijn hoor, maar privacy is ver te zoeken. Daarnaast droog zitten zou ook gewoon prettig zijn (altijd maar binnen hangen is ook niets, zelfs al regent het buiten). Hopelijk in de toekomst bij een volgend huis wel een mogelijkheid hiervoor. Anyway, ik wilde het in dit artikel hebben over serres en overkappingen. Want wat is het verschil tussen een serre en een overkapping?

Droog en warm in de serre

Een serre is een aanbouw aan je huis, welke voornamelijk bestaat uit glas of ander transparant materiaal zoals polycarbonaat. Ook is aluminium of hout een populaire keuze. Vanwege het gebruik van hoogwaardige materialen en de vaak complexere constructie, kunnen serres wel iets duurder zijn in aanschaf en onderhoud. Maar je kunt dan wel genieten van droogte, licht en warmte, ongeacht de weersomstandigheden buiten. Volledig overdekt dus! En dit alles gezellig ingericht met leuke meubels en planten. Ik weet overigens nog goed dat mijn oma in de serre allemaal plantenbakken had staan en dat ik dat altijd mega interessant vond. Helaas heb ik er geen groene vingers aan overgehouden :-).

Overkapping biedt ook bescherming tegen weer en wind

Een overkapping is een vrijstaande (of aan het huis bevestigde) constructie die je beschutting biedt tegen zon, regen en wind. Deze kan open of gesloten zijn aan de zijkanten en is vooral bedoeld voor boven een terras of zithoek. Overkappingen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder hout, aluminium en kunststof. Ze hebben meestal een dak van zeildoek, polycarbonaat platen, of vaste materialen zoals hout of aluminium. Je kunt bij de Glazen Schuifwanden Specialist terecht voor een schuifdeur zodat je ook jouw terras kunt afsluiten. Doordat het helemaal van glas is houd je altijd hetzelfde uitzicht en dezelfde lichtinval. Wel zo lekker, want het is zonde als je niets meer van je tuin kunt zien als je “binnen” zit.

En dan heb je ook nog de tuinkamer

Naast een serre en overkapping is er ook nog iets dat men een tuinkamer noemt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij A.G.A. Terras. Een tuinkamer is een overkapping die je volledig kunt afsluiten met glazen wanden (in de zomer kun je dus alles lekker openzetten als je dat wilt). Een tuinkamer kan vrijstaand in de tuin worden neergezet, of aan het huis worden gebouwd. Een verlengstuk dus, waarmee je meer woonoppervlak creëert zonder groots te hoeven verbouwen. Vaak is een tuinkamer goedkoper in de aanschaf dan een geïsoleerde serre, just to let you know!

Heb jij een serre, overkapping of tuinkamer? Of zijn er misschien plannen voor de aanschaf hiervan? We lezen jouw reactie graag in de comments, vinden we leuk :-). Ook om te horen waar jouw voorkeur naar uitgaat!

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Shutterstock

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook