fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het beste moment om de tuin te sproeien?

taxus

Wat ben ik blij met ons huis, mét een heerlijke tuin. De kinderen kunnen zich er urenlang vermaken, Ward en ik lezen graag een boekje in de zon en in het weekend gaat steevast de barbecue aan. De waarde van een tuin ontdekte ik pas echt toen ik dit een aantal jaar niet had. Van begin 2012 tot half 2016 woonde ik in huizen zonder tuinen en vooral zomers miste ik dat toen enorm. Als student zocht ik graag de Amsterdamse parken op, dus klagen mocht ik zeker niet. Toch elke keer als ik nu in mijn tuin zit, besef ik wat een luxe het is. En toch gaat de verzorging ervan niet altijd goed… 

Beter sproeien

Onze tuin heeft aardig wat onderdelen die zorg nodig hebben. Zo hebben we een flink gazon, diverse perken met hortensia’s en een taxus van TaxusTopper. Toen wij net in dit huis woonden, ging het de eerste zomer meteen goed mis. Ik had er helemaal niet aan gedacht de planten en het gras water te geven en binnen no-time was het een dorre bende in de tuin. De grasmat kon nog gered worden, maar de hortensia’s hadden het opgegeven voor dat jaar. Gelukkig kwam het allemaal goed, maar ik wist één ding: volgend jaar moet ik beter gaan sproeien.

Wanneer sproeien?

Zo gezegd, zo gedaan. Op warme dagen sproei ik nu elke avond de tuin. Maar is de avond wel het beste moment? Of kun je de tuin beter in de ochtend bewateren? Volgens experts is de ochtend het beste moment om te sproeien. De zon is dan nog niet sterk en het gras, de planten, bloemen en hagen hebben dan voldoende de tijd om het water op te nemen. Sproei je midden op de dag, dan verdampt het water veel te snel. In de avond sproeien is beter dan sproeien overdag, maar minder goed dan in de ochtend. ’s Avonds kan het namelijk zo zijn dat het het water nog niet voldoende is opgenomen voordat het donker wordt. Als het heel nat blijft in de tuin kan het zijn dat je last krijgt van schimmels en ziektes. Ik heb hier (ondanks dat ik dus vaak in de avond sproei) nog geen last van gehad. Maar wel goed om te weten dat de ochtend dus eigenlijk het beste moment is.

Elk jaar mooier

Onze tuin gaat heel goed inmiddels. We pakken elk jaar een deel van de tuin aan om het nog mooier te maken. Een paar jaar geleden deden we een taxus kopen bij Taxustopper.nl, dit jaar willen we mooie steeneiken langs de schutting zetten. Zo wordt de tuin elk jaar een beetje mooier.

Afbeelding: Mohammad Rezaie via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook