fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is een terrarium en waarom móét je deze in huis halen?

terrarium plantjes

Ik kan me geen leven voorstellen zonder planten. In huis staan mijn groene vriendjes overal en ik zorg goed voor ze. Bij een miezerregentje zet ik de grote planten lekker buiten en kleine planten krijgen een dompelbad. En sinds kort fleurt een plantenterrarium het keukenraam op.

Ik volg de trends in plantenland op de voet. Dus ben ik sinds een jaar of twee driftig aan het stekken. Het is vreselijks satisfying als een stekje na weken in een vaasje te hebben gestaan, wortels krijgt. Dat is het moment dat ik het voorzichtig in een potje met verse aarde kan planten. Daar groeit het vrolijk verder uit tot een volwaardige plant. Verschillende vrienden en familieleden hebben een plantje van me gekregen die ik zelf heb gestekt en vinden dat reuze leuk.

Wat is een terrarium?

In veel interieur- en woonmagazines duikt tegenwoordig een terrarium op. Een terrarium? Dat is toch een bak voor slangen enzo? Ja, die kunnen er ook in, maar wij hebben het nu over een planten terrarium. Wat dat is? Simpel gezegd is dat een stolp of grote fles met kurk met planten die geen water nodig hebben. Ik vind het een aanwinst op de vensterbank. Mijn terrarium is gevuld met een mini begoniaatjes en klimop en ik word daar echt heel blij van. Hoewel ik zelf groene vingers heb, heb ik een kant en klaar terrarium in een tuincentrum gekocht. Toen ik er meer over wilde lezen, kwam ik tot de ontdekking dat het zelf maken van een terrarium best te doen is. Ga ik binnenkort maar eens mee aan de slag.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Plants & Living (@plants_living)

Leuk cadeau

Wie denkt dat een planten terrarium nieuw is, heeft het mis. In de jaren zeventig, toen de muren werden behangen met oranje en bruin behang, stond in menig huishouden een stolpje met planten. Na een tijdje was het niet meer hip, maar tegenwoordig duiken ze weer op. Terecht! Een terrarium is bij uitstek het cadeau voor vriendinnen zonder groene vingers, want verzorging is niet nodig. Als de fles is ingericht blijven de temperatuur en de luchtvochtigheid erin constant. Omdat er geen vuil van buitenaf in de fles kan komen, kunnen de plantjes lekker groeien en bloeien.

Goed voor je humeur

Niet alle planten zijn geschikt voor een terrarium, maar mini begoniaatjes, orchideeën en klimop gedijen uitstekend in de fles. En dat ziet er ook nog eens leuk uit. Wist je trouwens dat planten een goede invloed op je humeur hebben? Mensen die veel groen in hun omgeving hebben, zijn vaak gelukkiger. Dus zet gerust een terrarium op je werkplek, dan zul je zien dat je een stuk lekkerder aan de slag gaat. Bovendien hoef je niet op zoek te gaan naar een collega die bereid is om je planten tijdens je vakantie te verzorgen. Fijn idee dat als je weer aan het werk gaat, je mini-biotoopje er nog florissant bijstaat.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook