fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is een normale hoeveelheid haar om dagelijks te verliezen?

Ik heb een mega bos met haar. Het is zo veel dat ik eigenlijk geen normale elastiekjes en haarclipjes kan gebruiken. Ach, er zijn ergere problemen 😉 Laatst had ik ineens dat ik wel heel veel haren in mijn haarborstel aantrof. Aanvankelijk was ik blij, een paar haren minder zou mij best blij maken. Maar toen de hoeveelheid elke dag toenam, was ik toch wel heel benieuwd of ik straks niet kaal zou eindigen.

Ik kan jullie vast geruststellen: ik ben niet kaal. Na een paar weken viel mijn haar weer in normale hoeveelheden uit en kwam alles vanzelf goed. Maar wat is nou een normale hoeveelheid haar om dagelijks te verliezen? Waardoor kan het meer worden? En wat kan je zelf doen om dit tegen te gaan? We gingen op onderzoek uit!

Normale hoeveelheid haaruitval

De gemiddelde vrouw verliest ongeveer 50 tot 100 haren per dag. Natuurlijk zal je dit zelf nooit bijhouden (dat kan ook niet, want je merkt haaruitval vrijwel niet op), maar vaak kan je in je haarborstel en op kleding aardig zien wat normaal is. Kijk dus vooral naar wat voor jou normaal is en volg hierin ook zeker je gevoel!

Oorzaken haarverlies

Wanneer je meer haar verliest dan je gewend bent, kan daar een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen. In mijn geval denk ik dat het stress was, een veelvoorkomende reden van overmatig haaruitval. Maar ook aandoeningen als telogeen effluvium, alopecia areata, hypothyreoïdie of een genetische afwijking kunnen voor haaruitval zorgen. Heb je last van vitamine tekorten? Ook dit kan invloed op de staat van jouw lokken hebben. Tot slot is het overmatig wassen, stylen en verven ook een veelvoorkomende haaruitval oorzaken.

Belangrijke voedingsstoffen

Wanneer het niet om een ziekte, aandoening of genetische afwijking gaat, heb je best wel wat invloed op de gezondheid van je haar. Zorg er ten eerste voor dat je gezond eet en drinkt. Een tekort aan zink en vitamine B kunnen bijvoorbeeld zorgen voor meer haaruitval. Eet gezond en gevarieerd om alles binnen te krijgen. Twijfel je of je voldoende binnenkrijgt of wil je er gewoon alles aan doen om jouw haren optimaal tot zijn recht te laten komen? Dan zou je eens de Hair Growth Formula van HairLust kunnen proberen. Deze zitten vol met alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt om een optimale haargroei te ondersteunen, waaronder paardenstaart-extract, biotine, selenium, zink en haarversterkende aminozuren.

Overmatig stylen

Pas daarnaast op met het overmatig wassen, stylen en kleuren van je haar. Bespreek jouw haarverzorgingsroutine ook eens met je kapper. Wellicht kan hij/zij jou nog wat tips geven om je verzorgingsritueel zo optimaal mogelijk te krijgen. Wanneer je je haren in de salon laat kleuren, zal er altijd opgelet worden in welke staat je haar is. Kleur je het altijd zelf? Blijf dan goed kijken hoe jouw haren het houden. Vooral met het blonderen van haar moet je erg oppassen.

Stress beperken

Zorg er tot slot voor dat je niet te veel stress ervaart. I know, dat is lastig! Maar blijf het proberen, want het is voor je algehele gezondheid én geluk goed om geregeld te ontspannen. Plan op doordeweekse avonden geen intensieve activiteiten in, houd je zondagen lekker vrij, kook eens een avondje niet en voel je niet schuldig als je de kinderen een avondje bij de oppas achterlaat zodat jij lekker wat voor jezelf kunt doen.

Huisarts

Werken deze tips tegen haaruitval niet, twijfel je aan deze informatie of vertrouw je de boel gewoon niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook