fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is de grootste irritatie op een kinderfeestje? Interview met Frederike Goulmy

Als ik terugdenk aan kinderfeestjes dan denk ik aan losgeslagen kinderen met teveel suiker op, stressende moeders die een mental breakdown ondervinden en meisjes die in twee minuten tijd van beste vriendinnetjes naar levenslange aartsvijanden transformeren.  Een tijd geleden spraken we met kinderfeestjes-expert Frederike Goulmy  en legde haar een aantal vragen voor.

Wat is voor veel ouders de grootste irritatie op een kinderfeestje?

“Een kinderfeestje is dé happening van het jaar voor een kind. Veel kinderen zijn er al lang van te voren mee bezig. Dat geldt niet alleen voor de kinderen. Voor de ouders is het best een stressvolle en vermoeiende ervaring waar ze toch stiekem een beetje tegenop zien.  En dat vind ik heel begrijpelijk! Als moeder van 4 kinderen (waarvan 3 in de kinderfeestjes fase) snap ik heel goed dat er een hele organisatie aan vooraf gaat en dat het kinderfeestje zelf ook best aanpoten is. De kinderen zijn natuurlijk veel mondiger dan vroeger dus ze laten erg goed weten wat ze wel of niet leuk vinden en dat geldt ook voor de andere feestgangers. Ik denk dat te drukke niet luisterende kinderen op de eerste plaats staat als het gaat om de aller grootste irritatie op een kinderfeestje!”

Waar kinderen vroeger eindeloos buitenspeelden, moet je nu moeite doen om ze voor een paar minuten achter hun scherm vandaan te krijgen. Wat voor effect heeft de digitalisering op kinderfeestjes?

“Eigenlijk zie je juist dat ouders zich erg bewust zijn van deze digitalisering. De buitenfeestjes zijn dan ook ontzettend populair onder ouders en kinderen. Lekker de natuur in en op survivaltocht, bootcamp op het strand, de hoogte in bij een klimbos of in de huid kruipen van een boer en boerin zijn daarin geweldige tegenhangers van dit playstation tijdperk.”

Zwembadfeestje, disco bowlen of survivalen; allemaal activiteiten die het al jaren goed doen onder de kinderfeestjes. Wat zijn trends van feestjes die het nu goed doen? Wat doet het juist niet goed?

“Je ziet dat ouders toch proberen origineel te zijn passend binnen hun budget. De zwemfeestjes zijn natuurlijk al vaak voorbij gekomen en daarom worden er ook andere mogelijkheden gezocht.

Er zijn eigenlijk 3 trends op dit moment.

  • De buiten/ natuurfeestjes waar kinderen weer lekker vies kunnen worden en met blosjes op de wangen weer thuis worden gebracht.
  • Model voor 1 dag feestjes en de popstars feestjes (met name bij de meiden) zijn ook heel erg populair. De meiden worden dan omgetoverd tot model en worden zo op de foto gezet of ze kruipen de studio in om zelf een CD in te zingen. Ook kun je tegenwoordig zelfs je eigen videoclip opnemen!
  • De creatieve feestjes zijn heel erg in trek. De kinderen maken dan bijvoorbeeld een PIP vogelhuisje, ontwerpen een eigen t-shirt of tas en je kunt zelfs je eigen knuffeldier maken.

Mag ik er maar 3 noemen? Er zijn zoveel leuke “anders dan anders” ideeën! Wat dacht je van een circusfeestje in een echt circus? Of een heel weekend logeren bij de boer. Echt voor ieder budget en wensen vind je bijzondere kinderfeestjes.”

In iedere klas zit er wel één: het kindje met ouders die eigenlijk geen feestje kunnen betalen. Wat is een leuk (maar toch goedkoop) feestidee voor ouders die niet meer dan € 20 kunnen/willen spenderen?

“Een kinderfeestje hoeft niet duur te zijn om toch ontzettend leuk gevonden te worden. Je valt zelfs op als je terug gaat naar vroeger en de koekhap en zakloop spelletjes weet uit de kast trekt. Als je ver van te voren begint met verzamelen kun je met heel weinig geld een geweldig kinderfeestje organiseren.”

Kinderen in de keuken, in de tuin en springend op de bank. Kinderen in de lamp, in de achterbak van de station wagon en kinderen op de ouderslaapkamer. Op kinderfeestjes lijken de kinderen als paddenstoelen uit de grond te schieten en laten je geen moment met rust. Hoewel jij het liefst een feestje voor jouw kind + 4 vriendjes organiseert, nodigt kiddo-lief bij voorkeur de hele klas uit. Wat is een ideaal aantal mini-feestgangers?

“Ja daar zijn echt regels voor hè? Meestal is de regel de leeftijd van je kind plus 1. Dus wordt je kind 6 dan nodig je 7 vriendjes uit. Zelf vind ik het belangrijk dat je kijkt naar je kind en naar je eigen kunnen. Misschien wordt je zoon/dochter wel veel blijer van 3 kinderen op zijn feestje omdat het dan rustiger is.

Bij mij mogen de kinderen wat meer kinderen uitnodigen als het feestje buiten de deur gevierd wordt. Het is bij ons altijd wel een drukke maar gezellige bende.”

 

Wat is jullie meest populaire feestje?

“Dat wisselt en is ook afhankelijk van de polulaire t.v. programma’s van dat moment. Tijdens het programma Cup Cake Cup liepen de cupcakefeestjes storm. Ook na The Voice kids en nu bijvoorbeeld So you think you can dance the next generation willen veel kinderen een feestje waarbij ze zelf voor 1 dag de ster zijn.”

Wat is jullie minst populaire feestje? (hoeft niet minder leuk te zijn natuurlijk)

“Ik had een pottenbakker aan de telefoon die vertelde dat hij vroeger wachtlijsten had voor zijn pottenbak feestjes maar dat de kinderfeestjes nu enorm teruglopen. Ik vroeg natuurlijk wat het kinderfeestje precies inhield. Ik heb zelden iemand zo enthousiast en gepassioneerd over zijn vak horen praten.

Naast het zelf pottenbakken achter de draaischijf, een schilderij maken van klei voerde hij tijdens het feestje ook een toneelstuk op. Het wordt een hilarische middag. Ik viel als een blok voor zijn verhaal en zijn charmes, daar zit je gewoon goed met je kinderfeestje! Samen met hem probeer ik er dan voor te zorgen dan een aanvankelijk oubollig ogend feestje door zijn eigen verhaal en zijn enthousiaste verhaal ineens weer hip wordt. En daar word ik dan weer vrolijk van.”

Hoeveel besteden ouders gemiddeld aan een feestje?

“De bedragen liggen ongeveer tussen de € 50 euro en € 150 euro. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Het ligt ook aan het aantal kindjes dat is uitgenodigd.”

 

Meer info: www.bijzonderkinderfeestje.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook