fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is dat vieze stoflaagje dat al weken op de auto zit?

Onze buurjongen spaart voor een nieuwe computer. Om de haverklap helpt hij ons daarom met klusjes waar wij zelf vaak niet aantoe komen. Fijn voor hem: hij kan zijn spaarpot vullen. Fijn voor ons: het gras is gemaaid en de auto’s worden gewassen. Helaas heeft dat laatste momenteel weinig zin.. Het zal je ongetwijfeld zijn opgevallen: sinds een paar weken heeft bijna heel Nederland last van een vieze auto. 

Spoelt niet weg

Eerst dacht ik dat het Saharazand was. Klopt dat wel? In dit geval niet. Meteoroloog Wilfred Jansen van Weerplaza vertelt tegen het AD waar we wél mee te maken hebben.

Stuifmeel

Het is  dus geen Saharazand. “Daarvoor moet de wind helemaal uit het noorden van Afrika waaien”, vertelt Jansen. ,”Het stof dat we nu zien is vooral afkomstig van stuifmeelkorrels van de berk. Die staat nu in bloei en niet alleen in eigen land, maar ook in de omringende landen. Het waait veel vanuit het oosten, vanuit Duitsland waar ook veel berkenbomen staan.”

“De auto staat veel ongebruikt voor de deur en het is bovendien al sinds 12 maart zo goed als droog, dus het spoelt ook niet weg” vertelt hij over het geel-groene laagje dat veel mensen erg opvalt.

Flink last

We hebben dus te maken met stuifmeel… En hooikootspatiënten kunnen daar flink last van hebben. “Later in de week gaat de wind draaien, dan krijgen we meer wind van zee en die brengt minder stuifmeel met zich mee” vertelt Jansen. Nog even doorbijten voor de hooikootspatiënten én onze auto’s dus!

Was het laagje jou ook opgevallen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook