fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat geef je een moeder die geen cadeautjes wil voor Moederdag?

moederdag geen cadeautjes

Laatst ruimde ik, dankzij het voorjaar dat in mijn hoofd was gaan zitten, een kastje op. Daarin stuitte ik op een vreselijk onhandige, doch dierbare sleutelhanger. In een plastic rondje zat een fotootje van mijn oudste die mij olijk aankeek. Aan de sleutelring hingen lintjes en een tag. ‘Voor de liefste mama’ stond erop. Het ontroerde me en opeens dacht ik verschrikt: het is bijna weer moederdag, wat geef ik de mijne?

“Mam? Waarmee maak ik jou blij?” Mijn oude moeder haalt haar broze schouders op. “Niks kind, ik heb alles al.” Het lijkt een dooddoener, maar is een waarheid als een koe. Ik heb ook alles al. Als mijn jongens vragen wat ik wil hebben, antwoord ik steevast: ‘jullie liefde. Meer heb ik niet nodig.’ Om een diepe zucht en rollende ogen te voorkomen, verzin ik tegenwoordig wat. Vorig jaar was ik begin mei al voorbereid op de vraag der vragen en ik had een lijstje gemaakt. Ik vroeg een tijdschrift. Een lekker blok zeep. En als laatste had ik opgeschreven: zelfgebakken koekjes. Mijn mannen kunnen namelijk de allerlekkerste koekjes van de hele wereld bakken. Die vraag ik dit jaar gewoon weer.

Ideeën zat!

Maar dan mijn eigen moedertje. Bijna tikt ze de tachtig aan, de gezondheid laat het hier en daar afweten maar haar geest is scherp en alert. Wat kan ik die tweede zondag in mei nou voor haar meebrengen? Als ik na een drukke dag even ontspan op de fiets, schieten de ideetjes me te binnen. En omdat ik weet dat ik niet de enige ben die een moeder heeft die alles al heeft, deel ik mijn ideeën met plezier. Beter goed gejat dan slecht bedacht zeg ik altijd maar.

Een plantenstek

Samen met vriendin Laura deel ik mijn passie voor planten. En dan vooral voor het stekken ervan. Lau en ik zijn heel goed in het vermeerderen van pannenkoekplantjes. Een grote moederplant die ik van buuf Saar kreeg, is flink uitgegroeid en heeft al verschillende baby’s gekregen. Blikken van groente conserven knutsel ik om tot persoonlijke bloempotten, stekje erin en voilà.

Picknick in de tuin

Ook succes verzekerd: een picknick organiseren. Dat kan in de tuin en als je die niet hebt, is het ook geen straf om je mand vol lekkers mee te nemen naar de hei of het bos. In thermoskannen giet ik koffie en thee, ik maak sandwiches en maak een fruitsalade. Mijn jongens bakken koekjes en vervolgens halen we oma op. Niets is leuker om lekker buiten te eten en te kletsen. Vaak ontstaan mooie gesprekken die we dan ook gelijk weer kunnen koesteren.

Originele kaart

Ik ben een papiertijger en vind het fijn om via geschreven tekst iets moois tegen dierbaren te zeggen. Dat doe ik niet alleen als er verjaardagen of trouwjubilea zijn, maar ook gewoon tussendoor. Even laten weten dat ik aan een ander denk. Moederdag is bij uitstek een gelegenheid om je moeder te zeggen wat je voor haar voelt. Online zoek ik naar ludieke Moederdag kaarten om vervolgens mijn eigen woorden erop te schrijven. Het fijne van online kaarten versturen is, dat je nergens aan hoeft te denken. Voor de postzegel en het bezorgen van de kaart wordt gezorgd. Dan weet je zeker dat je lieve woorden op tijd aankomen mits de postbode zijn werk goed doet natuurlijk.

Bijzondere wandeling

Wat ook leuk is om te doen, is te bedenken op welke plek jij je altijd fijn voelt. Een plek die je anderen ook graag wilt laten zien. Voor mij zijn dat de tuinen van een kasteel waar ik veel met hond Jaroek wandelde. Erover vertellen is 1, maar iemand er mee naar toenemen 2. Verras je moeder met een bijzondere wandeling. Zeg niet waar je heengaat, dat ziet ze wel als jullie er zijn. Wandel, praat en geniet van de omgeving. En er is een vast een tentje waar je na afloop van de wandeling een koffie to go kunt scoren.

Museumbezoek

En wat het ook altijd goed doet: neem je moeder mee naar je favoriete museum. Laat haar zien waarvan jij blij wordt. Ik ben dol op musea waar foto’s te zien zijn. Ik ben graag in Foam in Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en vind het heerlijk om anderen mee te nemen om mijn passie te delen.

Als ik er zo over nadenk gaat het niet om de spullen die je geeft, het gaat om de boodschap die je overbrengt. Het gaat om het gevoel, de passie. Geen mooier cadeau dan herinneringen die je samen met je moepsie maakt.

Wat geef jij je moeder op de tweede zondag in mei? Hoe verras jij haar? Wij zijn hartstikke benieuwd. Deel je ideeën in de comments onder dit artikel, dat vinden we leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook