fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat echt belangrijk is aan een kinderkamer

Het najaar is het perfecte moment om klussen in en om het huis aan te pakken. Misschien is jouw dochter of zoon wel toe aan een compleet nieuwe kinderkamer. Of misschien ben je zwanger en moet die babykamer nu toch geregeld worden. Maar wat is nu echt belangrijk aan een kinderkamer?

De liefste ouders van de wereld
Wat betreft kinderkamers heb ik sowieso de liefste ouders van de wereld. Ik herinner me nog de verhuizing naar ons nieuwe huis. Ik was zes jaar en ik wilde een prinsessenkamer. Niet heel verrassend natuurlijk. Ik mocht mee met het uitzoeken van mijn nieuwe kamer. Als behang koos ik roze roosjes en er moest natuurlijk een hemelbed komen, die bouwde mijn vader zelf. Daarnaast een grote kast waar ik al mijn barbies in kon zetten, een stuk of 50. Dat was alleen niet de enige kamer die ik uitzocht.

Dolfijnenkamer
Een paar jaar later ‘verhuisde’ ik naar de zolder, dus kreeg ik weer een nieuwe kamer. Het werd een onderwaterkamer, ik was nu eenmaal gek van dolfijnen. Mijn vader schilderde de muren Azuurblauw, er kwamen overal dolfijnenlampen en dolfijnenposters en mijn moeder naaide een dolfijnenbedsprei. In dezelfde tijd kreeg mijn zusje overigens een junglekamer, die was gek van olifanten. Toen kwam de puberteit en was de dolfijnenkamer niet zo cool meer. Ik ging een week op schoolkamp en in die tijd verfden en verbouwden mijn ouders mijn blauwe kamer tot een zwart/wit barokkamer met allemaal sierlijke zwarte meubelen en een lichtgevend schilderij van Elvis Presley, James Dean en Marilyn Monroe.

Een eigen plekje voor je kind
Nu is mijn moeder gek op inrichten, in haar eigen huis is ze ook continu bezig met kamers een nieuwe look geven. Het is dus geen verrassing dat ze dat ook voor mij en mijn zusje leuk vond om te doen. Daarnaast is mijn vader timmerman, dus hij had de klus altijd zo geklaard. Maar het belangrijkste was dat mijn ouders heel goed begrepen dat onze kamers echt onze plekjes waren in huis. Je kind moet er lekker met vriendjes kunnen spelen of juist rustig alleen kunnen lezen of gamen. Nu ik ouder ben, zie ik hoe belangrijk dat is geweest voor mij en mijn zusje voor onze ontwikkeling tot volwassenen. Het is een heel tastbare vorm van je ouders die moeite voor je doen en zo laten zien dat ze van je houden. We hebben er wel allebei een behoorlijk tik voor inrichten aan overgehouden, maar dat terzijde.

Geen keuzestress 
Ben je niet zo handig of niet zo creatief in het zelf samenstellen van kinderkamers? Geen stress. Je kan gewoon complete kinderkamers aanschaffen die je op een simpele manier zo in elkaar hebt gezet. Met een paar leuke extra’s maak je het persoonlijk. Het belangrijkste daarvoor: luisteren naar je kind en hem of haar in de keuzes voor de nieuwe kamer betrekken. Laat het behang of verf zien om uit te kiezen, ga naar de woonboulevard met hem of haar en bedenk wat de kinderkamer voor jouw kind uniek kan maken, of het nu een poster van Cars is of een tekenhoek met schildersezel. Zolang hij of zij zich er zich maar echt thuis voelt.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook