fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat doe je als jouw dochter seksfoto’s verstuurt?

Sex en texting. Oftewel: sexting. Het versturen en delen van seksueel getinte foto’s, berichten, filmpjes via de mobiele telefoon of computer wordt steeds vaker gedaan door jonge meiden. Zij vinden het spannend om hun vriend of vriendin pikante plaatjes te sturen. Voor eigen gebruik. Maar de stap naar het verspreiden van deze foto’s is klein en gemakkelijk. Hoe ga je er als moeder mee om als je merkt dat je dochter ook zo nu en dan blootfoto’s appt naar haar vriendje?

Ook jouw dochter kan dit doen!

Jouw dochter? Welnee. Die doet dat niet. Zou ze nooit doen. Yeah right. Vooral meisjes sturen foto’s en filmpjes naar hun vriendje. Zolang het koek en ei is tussen die twee, is er niets aan de hand. Tot dat het uitgaat tussen de twee tortelduifjes. De kans dat de jongen als wraak wat foto’s doorstuurt, is aanwezig. Het is dus belangrijk om er over te praten. Om je kind te wijzen op de gevaren die het maken en versturen van erotische foto’s met zich meebrengen.

Lees ook: Liza was slachtoffer van sexting

Boos worden heeft geen zin

Op scholen kan dit onderwerp worden besproken als onderdeel van seksuele voorlichting. Zodat kinderen zich bewust worden van de gevolgen. Belangrijk is dat je je kind steunt als het slachtoffer is geworden. Boos worden heeft geen zin, helpen wel.

Slachtoffers hebben het zwaar te verduren. Door klasgenoten worden ze gepest en voor gek gezet. Degene die de foto’s openbaar maakte, komt er mee weg. Terwijl het verspreiden van naaktfoto’s van minderjarigen strafbaar is. Het wordt gezien als kinderporno.

Help je dochter

Praten over sexting is belangrijk. Maak afspraken met je dochter. Zeg dat ze er goed over na moet denken als ze foto’s maakt en wil versturen. Belangrijke kenmerken kan ze buiten beeld laten. Dus niet met haar hoofd op de foto en niet fotograferen in een herkenbare omgeving. Ook opvallende tatoeages en piercings kunnen beter niet worden gefotografeerd.

Als het wordt verspreid

Als je dochter toch slachtoffer wordt en haar foto’s worden verspreid zonder dat ze daar toestemming voor heeft gegeven, kun je hulp zoeken op www.meldknop.nl of www.helpwanted.nl Belangrijk is dat apps, chats en mails worden bewaard. Dat kan worden gebruikt als bewijsmateriaal als er aangifte gedaan zou moet worden bij de politie.

Wat weet jij van sexting? Is het jouw kind overkomen? Hoe ging je daarmee om? Zijn wij benieuwd naar. Laat het ons weten in de comments hieronder. Of stuur een mail naar [email protected] o.v.v. sexting dochter.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook