fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat als je het gevoel hebt dat niemand je meer nodig heeft of ziet staan?

Lara is al heel wat jaren getrouwd met Ben en samen hebben ze kinderen. Ben is de laatste jaren veel op reis voor zijn werk en nu de kinderen meer hun eigen leven gaan leiden, is Lara steeds vaker alleen. Ze heeft het gevoel dat ze iets mist. Nu viel haar oog laatst op een billboard met de tekst “Meer aandacht nodig? Second love”. Een datingsite voor getrouwde mensen. De vraag op de poster sprak meteen iets in haar aan. Al voelde ze ook twijfels. Met mij onderzoekt ze wat er in haar speelt.

Alleen

Lara zit nu op een punt in haar leven waarop ze nieuwe balans te zoeken heeft in haar huwelijk, moederschap en in zichzelf. Op meerdere vlakken is er namelijk sprake van een andere situatie waartoe Lara zich weer heeft te verhouden. In haar relatie deelt ze fysiek minder tijd samen met Ben als hij in het buitenland is. In haar moederschap doen de kinderen een ander beroep op haar; daarmee heeft ze ook weer een andere invulling te geven aan haar rol en tijd thuis. Ze voelt zich alleen. “Het lijkt wel of niemand me meer nodig heeft of ziet staan” laat ze me verdrietig weten.

Leegte vullen

Haar gevoel van eenzaamheid, gemis en verlangen om gezien te worden is belangrijk om te erkennen en serieus te nemen. De vraag is vervolgens wat ze eraan kan doen om ermee om te gaan. Een nieuwe liefde erbij nemen kan voor een deel die nare gevoelens doen afzwakken en de ervaren leegte opvullen. Het zal in elk geval voor afleiding zorgen. Het kan je weer het idee geven ertoe te doen en gewaardeerd te worden. Het is een soort by-pass oplossing om verder alles bij het oude te kunnen laten. Op zich een gedachte die Lara wel aantrekkelijk vindt.

Stiekem

Toch zitten er ook nadelen aan een dergelijke ‘remedie’. Een nieuwe liefde kan eveneens nieuwe problemen met zich mee gaan brengen. Je wordt bijvoorbeeld verliefd en gaat nog meer verlangen, wat niet wederzijds is. Het kan veel verwarring en andere minder leuke gevoelens veroorzaken. Vooral als je het stiekem doet en er veel voor moet gaan liegen om je man en kinderen er niet mee te confronteren. Om nog niet eens te denken aan wat er kan gebeuren als ze erachter komen. “Maar misschien doet Ben het ook wel als hij op reis is…” Lara moet bekennen dat ze die angst heeft.

Open gesprek over relatie

We verkennen samen wat Lara kan doen met de onzekerheid die de nieuwe situatie meebrengt. In elk geval een gesprek met Ben aangaan over hun veranderde samenzijn. Fysieke afstand hoeft geen belemmering te zijn voor een vervuld gevoel in de relatie, afhankelijk van hoe je er samen mee omgaat. Het kan de relatie zelfs weer wat spannender maken als het verlangen naar elkaar erdoor wordt aangewakkerd. Maar ook het onderwerp van andere liefdespartners kan samen besproken worden. Er bestaat geen standaardrelatie, het gaat er vooral om met elkaar de vorm te vinden waarin je beiden gelukkig bent.

Nieuwe kansen

Opgroeiende kinderen die hun eigen weg gaan, geeft tevens ruimte om zelf een nieuwe weg in te slaan. Lara kan de tijd die ze alleen heeft ook gebruiken om iets voor zichzelf te gaan ondernemen. Dat kan een nieuwe hobby zijn, een sport of andere baan. Lara’s ogen beginnen te schitteren als ze denkt aan wat dat zou kunnen zijn. Hoe spannend ze het vindt, nu ze de situatie positief kan bekijken voelt ze weer nieuwe energie.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook