fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat als een kind zich na een scheiding niet meer prettig voelt bij één van de ouders thuis?

Betty is sinds een jaar gescheiden van Jan. Samen hebben ze zoon Tom van 10 die één keer in de twee weken een lang weekend bij Jan is. Betty heeft het nog steeds moeilijk met die weekenden. Jan heeft al een nieuwe vriendin die zelf ook twee zoons heeft, en Betty heeft alleen Tom. Nu Tom heeft aangegeven niet graag meer bij zijn vader te willen slapen met die kinderen erbij, wil Betty bespreken hoe ze daarover Jan het beste kan benaderen.

Opkomen voor haar zoon

Als Betty heel eerlijk is, zou zij het wel prima vinden als haar zoon gewoon bij haar komt slapen als hij dat weekeind overdag bij zijn vader is. Tom vertelt haar namelijk dat zijn vader nauwelijks meer aandacht heeft voor hem en dat hij zich niet zo prettig voelt bij de zoons van die nieuwe vriendin. Betty kan zich daar van alles bij voorstellen. Ze wil opkomen voor haar zoon maar verwacht dat Jan er anders over zal denken.

Aanstellen

Betty weet van Tom dat zijn vader zegt dat hij zich aanstelt. Jan had Tom graag wat stoerder en harder willen laten zijn dan hij is. Jan heeft ook wel eens laten vallen dat Tom haar zielig vindt en het lastig vindt dat zijn moeder alleen is als hij bij zijn vader is. Volgens Jan zou het juist leuk zijn voor Tom om samen met andere kinderen te zijn in plaats van alleen bij een ouder.

Niet graag veranderen

Mensen – en dus ook kinderen – veranderen liever niet als het niet nodig of gewenst is. Zeker niet hun veilige thuishaven. Veiligheid voor kinderen staat natuurlijk voorop en als die in het geding is, moet er snel worden ingegrepen. Het is overigens een kunst om te leren omgaan met veranderingen en de gevoelens die daarbij komen kijken.

Samen zoeken naar een oplossing

In het geval van Betty, Jan en Tom is het van belang om met elkaar – eventueel onder begeleiding van een professional – te bespreken wat er allemaal meespeelt bij het feit dat Tom zich niet prettig voelt; ze kunnen vervolgens onderzoeken of ze er alle drie iets aan kunnen doen om het voor Tom beter te maken. Jan zodat Tom zich prettiger voelt bij hem thuis, Betty om Tom niet het gevoel te geven dat zij zielig is als hij niet bij haar is, en Tom om aan allebei de ouders aan te geven wat er speelt en wat hij nodig heeft.

Meerdere versies passen in een groter verhaal

Er zijn in dit soort gevallen kindbehartigers die kinderen kunnen bijstaan als ze dat zelf niet zo goed kunnen verwoorden. Vaak voelt een kind zich loyaal aan één of beide ouders en dan is het lastig om in bijzijn van de ouders vrijuit te spreken. Zo kan een kind aan de ene ouder het een en aan de andere het ander vertellen. Dan hebben beide ouders gelijk als ze tegenover elkaar uitspreken wat hun kind tegen hen zegt. De kunst is dan om het verhaal groter te maken zodat ieders versie erin past, het kind een veilige bedding te bieden waarin alle versies er mogen zijn en om van daaruit gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.

Hoewel Betty het wel confronterend vindt om dit te horen, weet ze wat haar te doen staat.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook