Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor jouw inkomen. Heb je veel klanten waar je op regelmatige basis voor aan de slag kunt? Dan hoef je waarschijnlijk niet op een houtje te bijten. In dat geval hoef jij je nergens zorgen over te maken. Toch kan dit plotseling veranderen. Je kunt namelijk arbeidsongeschikt raken, waardoor je niet meer kunt werken. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw financiën. Maar wanneer ben je eigenlijk arbeidsongeschikt? Veel ondernemers kunnen geen antwoord geven op deze vraag. Daarom vertellen wij je in deze tekst wanneer je arbeidsongeschikt bent.
Oorzaken van arbeidsongeschiktheid
Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan arbeidsongeschiktheid. Zo kan ziekte er bijvoorbeeld voor zorgen dat je jouw werk niet meer naar behoren uit kunt voeren. Heb je een griepje? Dan betekent dit overigens niet dat je direct arbeidsongeschikt bent. Een griepje is immers na een tijdje weer over, waardoor je gewoon weer aan het werk kunt. In het geval van langdurige ziekte is er wel sprake van arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kan een ongeval ervoor zorgen dat je lange tijd niet meer kunt werken. Een burn-out en zwangerschap kunnen ook oorzaken zijn van arbeidsongeschiktheid.
Verzeker jezelf tegen arbeidsongeschiktheid
Arbeidsongeschiktheid kan grote risico’s met zich meebrengen voor zelfstandig ondernemers. Ben je zzp’er en kun je helemaal niet meer werken? Dan komt er geen geld meer binnen. Hierdoor kun je in de financiële problemen komen. Gelukkig kun jij jezelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Hoe? Door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker jij je van een maandelijkse uitkering als je door een ziekte, burn-out, zwangerschap of ongeval (tijdelijk) geen inkomen meer hebt. Op deze manier kun je jouw vaste lasten blijven betalen en hoef jij je geen zorgen te maken over het voortbestaan van jouw onderneming.
Heb je personeel in dienst? Dan kunnen één of meerdere mensen arbeidsongeschikt raken. Dit is niet prettig, want dit kost jou als ondernemer geld. Je bent als werkgever namelijk verantwoordelijk voor werknemers die in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomen. Je bent de eerste tien jaar verplicht om een arbeidsongeschikte werknemer een WGA-uitkering te betalen. Omdat de kosten hiervan flink op kunnen lopen, is het verstandig je hiervoor te verzekeren. Dit doe je door een WGA Eigenrisicodragersverzekering af te sluiten. Je bent dan in ieder geval verzekerd voor de WGA-uitkering die je als werkgever aan een werknemer moet betalen.
Mate van arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld
Kun je voor lange tijd niet meer werken? Dan kan het zijn dat je arbeidsongeschikt bent. Dit is alleen niet iets wat je zelf bepaalt. Een verzekeraar stelt namelijk de mate van arbeidsongeschiktheid vast. Vaak laten zij jou hiervoor langsgaan bij een arts. Op basis van onderzoeken wordt uiteindelijk vastgesteld voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. De mate van arbeidsongeschiktheid heeft betrekking op de hoogte van de uitkering. Ben je 100 procent arbeidsongeschikt? Dan keert een verzekeraar het volledige verzekerde bedrag per maand uit. Als je voor 50 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard, krijg je de helft van het verzekerde bedrag uitgekeerd.
Foto door Marcus Aurelius via Pexels
Joris -
Is dit artikel toevallig reclame?