fb

Vrouwen sterven vaker aan hart- en vaatziekten: hoe komt dat en wat kan je er volgens de Hartstichting zelf aan doen?

Waar we in onze tiener-, twintiger- en dertiger-jaren vooral bezig waren met er goed uitzien, verandert dit voor veel vrouwen zodra ze de veertig aantikken. Ja, ook dan willen we er nog goed uitzien, maar we zien ook steeds meer in dat ons uiterlijk slechts een omhulsel is. Waar het dan steeds meer om gaat? Gezond zijn en je lekker voelen! Schoonheid komt dan vanzelf wel. 

In dit artikel bespreken we een serieus gezondheidsonderwerp. Wist je dat vrouwen tegenwoordig vaker dan mannen sterven aan de gevolgen van hart- en vaatziekten? I know, het is geen gezellig dames-praatje, maar het is wel belangrijk dat we ons hiervan bewust zijn.

Hoe komt het dat er meer vrouwen aan hart- en vaatziekten sterven?

Dit komt over het algemeen niet doordat we ongezonder leven dan de mannen. Waar het wel door komt? Doordat vrouwen de eerste tekenen van hart- en vaatziekten niet herkennen en er dus niet mee naar de huisarts gaan. Tekenen bij mannen dat het niet goed zit, zijn pijn op de borst en steken in de bovenarm. Bij vrouwen zijn deze symptomen vaak niet aanwezig. Vrouwen krijgen last van vermoeidheid, pijn in de schouderbladen of worden sneller kortademig bij het sporten. Doordat vrouwen het niet herkennen wordt het te laat behandeld en vergroot dit de kans op ernstige gezondheidsrisico’s.

Overgang

De overgang speelt vermoedelijk ook een rol in het verschil in hart- en vaatproblemen bij vrouwen en mannen. “Je ziet ook dat hoe vroeger vrouwen in de overgang raken, hoe hoger hun risico op hart- en vaatziekten. Een tijd lang werd gedacht dat oestrogenen hier een rol in speelden. Dit is een vrouwelijk geslachtshormoon dat met zo’n tachtig procent daalt na de overgang. Mannen hebben hier sowieso veel minder van in hun lichaam. Als oestrogenen op een of andere manier een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten zouden hebben, was dat raadsel opgelost. En zou er een oplossing kunnen komen. Maar helaas: verschillende wereldwijde onderzoeken toonden dat niet aan” vertelt Prof.dr. Yvonne van der Schouw -, hoogleraar cardiovasculaire epidemiologie verbonden aan het UMC Utrecht.

Advies Hartstichting

En hoewel er dus nog veel onderzoek gedaan wordt naar hart- en vaatziekten bij vrouwen en het nog niet helemaal duidelijk is waarom zij een verhoogde kans hebben, zijn er natuurlijk ook dingen waar je nu wél invloed op hebt. De Hartstichting geeft als advies om gezond te eten, voldoende te bewegen én op een goede manier met stress en ontspanning om te gaan. Op dat eerste advies gaan we graag wat dieper in.

Op het gebied van voeding geeft De Hartstichting de volgende aanbevelingen: kies voor kraanwater, thee en koffie, minder vlees en meer plantaardig, een handje ongezouten noten per dag, magere en halfvolle melkproducten, volkorenproducten, veel groente en fruit, weinig zout en onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet.

Terugkerend thema: vet

Een terugkerend thema in deze adviezen is vet. En daar hebben we het natuurlijk al vaker over gehad op Damespraatjes! Door voor plantaardige, onverzadigde vetten te kiezen, kan je écht invloed op de gezondheid van je hart- en bloedvaten uitoefenen. Je vindt deze onverzadigde vetten bijvoorbeeld in olijfolie, vloeibare margarine producten, noten en vette vis. Door verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten kan je wel degelijk invloed op je gezondheid uitoefenen. En dat is helemaal niet moeilijk!

Andere keuzes

Andere keuzes op het gebied van vet maken, hoeft niet vervelend te zijn. Veel mensen die dit doen ervaren zelfs dat ze lekkerder gaan eten. Een makkelijke switch is die van roomboter naar (vloeibare) margarine of olijfolie. Uiteraard hoef je de roomboter niet helemaal de deur uit te doen, maar gebruik het bewust.

Een andere makkelijke en lekkere switch is er een voor op je boterham. Kies in plaats van kaas of vleeswaren wat vaker voor hummus, avocado of een groentespread. Ook super lekker én goed voor je hart- en bloedvaten. Ook hierbij geldt: je hoeft kaas en vleeswaren niet helemaal uit je dieet te verbannen, maar kies ook eens voor een plantaardige optie.

Een borrelplank met volvette Franse kazen, handgemaakte worsten en ambachtelijke chips is zalig. Leg naast de kaasjes ook eens ansjovisjes, noten, wrapjes met zalm en rucola en groente met hummus. Zo heb je er meteen wat gezonde vetten en verse groente bij!

Hoe sta jij hierin?

Ben jij ook wakkergeschud door de bovenstaande informatie? En heb jij het voornemen om je levensstijl hierop aan te passen? Ik ben heel benieuwd!

Tot slot wil ik benadrukken dat levensstijl slechts één van de veroorzakers van hart- en vaatziekten is. Ook al leef je je hele leven gezond, dan kan het nog gebeuren dat je ziek wordt. Voel jij je niet goed of twijfel je over de bovenstaande informatie? Neem dan contact op met je huisarts.

Reageer ook