fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarschuwing: Pas op met eten Drakenadem-ijs!

Brandwonden oplopen door een ijsje? Ja, dat kan! Vorige week overkwam het een meisje na het eten van Drakenadem-ijs zo meldde de NVWA. Drakenadem-ijs bestaat uit fruit- of cornflakes-achtige balletjes overgoten met vloeibare stikstof. De ijsjes zijn vooral heel populair of festivals.

Gevaarlijk door stikstof

Het gevaar bij de ijsjes zit ‘m in de stikstof. ‘Vloeibaar stikstof heeft een temperatuur van -196 graden. Als je dit in je mond krijgt of doorslikt, kan dit ernstige brandwonden in je mond, slokdarm en luchtwegen veroorzaken’, schrijft de NVWA op Instagram.

Rook uit je mond

De fruit- of cornflakes-achtige balletjes worden in een mengbeker gedaan en daarna overgoten met zeer koude stikstof die verdampt. Aan het ijsje schijnt niet zo heel veel smaak te zitten, maar vanwege de witte nevel zijn ze populair. Er komt namelijk echt ‘rook’ uit je mond. Maar eet je de balletjes te snel op dan kun je dus brandwonden oplopen.

Potentieel dodelijk drankje

Omdat het effect van de damp zo mooi is wordt de stikstof ook wel in restaurants gebruikt. Ook dat is niet geheel zonder gevaar. Op AD.nl lazen we dat in 2012 een 18-jarige Engelse vrouw ernstig gewond, nadat ze een vloeibare stikstofcocktail gedronken had. Haar maag was zo beschadigd dat hij in zijn geheel verwijderd moest worden. De bar waar ze het drankje had gedronken kreeg een boete   van 110.000 euro omdat ze haar een potentieel dodelijk drankje hadden geserveerd.

Reageer ook