fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom zou je voor gedroogd openhaardhout kiezen?

Sinds wij in Bussum wonen, maken wij regelmatig een vuurtje. Dit doen we in de tuin, maar hopelijk ook binnenkort in de open haard binnen. Deze hebben we nog nooit gebruikt en we weten niet zeker of hij op dit moment veilig te gebruiken is. Na een uitgebreide controle en schoonmaakbeurt van een schoorsteenveger, krijgen we hopelijk groen licht en kunnen we misschien tijdens de feestdagen al van een gezellig open haardvuur in de woonkamer genieten.

Een mooi glas rode wijn, het heerlijke boek waar ik momenteel in lees en een knapperend haardvuur… Dat is toch wel hoe ik de feestdagen het liefste doorbreng. Een haardvuur kan enorm sfeerbepalend zijn en het kan heel veel warmte en gezelligheid met zich meebrengen. Helaas ook zeker een hoop narigheid.

Het is belangrijk altijd veilig met vuur om te gaan. Heb je binnen een open haard? Laat hem dan elk jaar schoonmaken door een schoorsteenveger. Kies daarnaast altijd voor geschikt hout en stook nooit zomaar met hout dat je buiten in de tuin gevonden hebt. Het meest geschikte hout is gedroogd haardhout.

Voordelen gedroogd haardhout

Gedroogd haardhout heeft een vochtpercentage van 20 procent of lager. Door met dit hout te stoken krijg je een vuur dat mooier brandt, heel lekker ruikt, niet knettert en geen overmatige rookvorming veroorzaakt. Stook je met nat hout, dan kan je last krijgen van mindere lekkere geuren, flinke rookvorming en enorm geknetter. Echt een stuk minder sfeervol!

Is gedroogd haarhout duur? 

Nee hoor! Er zijn heel veel aanbieders die het zeer voordelig aanbieden, zoals bijvoorbeeld Berdi Haardhout. Je koopt haardhout meestal per kuub, waarbij je (afhankelijk van de hoeveelheid), je ongeveer € 100 per kuub betaalt. Dit lijkt misschien veel, maar een kuub hout is echt heel veel hout. En doordat het om gedroogd hout gaat, brandt het ook nog eens mooier en langer dan niet gedroogd hout.

Gun het jezelf

Het klinkt dus misschien als een luxe, gedroogd haardhout, maar dat is het zeker niet. Doe jezelf (en je buren, haha!) een lol en kies vanaf nu alleen nog voor gedroogd haardhout. Zo worden de feestdagen nog nét een beetje feestelijker!

Hoe stoken jullie momenteel? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook