fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom zou je moeten sparen voor de studie van je kind?

De examenbundels worden massaal op Marktplaats gezet, de Eastpak tas bungelt uit het raam en de diploma-uitreiking was een topfeest. Hierna begint het voor de meeste van onze zonen en dochters: studeren.

Het leven van een student is duur. Het begint bij het collegegeld dat betaald moet worden, maar daarmee ben je er nog niet. Boeken, elektronica en andere benodigde materialen die per opleiding verschillen, moeten ook aangeschaft worden.

De grootste boosdoener kan de huur nog wel eens zijn, want soms is een bepaalde opleiding alleen te volgen in een stad ver bij het gezin vandaan. Op kamers gaan is dan de enige optie en dat zorgt maandelijks voor een grote uitgave. Zoveel kosten in een korte tijd maakt de behoefte aan een spaarpotje groot. Hier lees je de pro’s en cons om te sparen voor je kind!

Op eigen benen
Je hebt zo’n twintig jaar voor je kind of kinderen gezorgd en daar is logischerwijs geld aan opgegaan. Als moeder herinner je je ongetwijfeld de luiers, de zwemlessen en de kinderfeestjes: behoorlijke kostenposten die er nu eenmaal bijhoren. Veel ouders geven hun kinderen sowieso wel eens wat geld, al dan niet met het doel om de studie ermee te financieren.

Daarnaast heeft menig zoon of dochter een bijbaan waarvan het salaris gedeeltelijk naar een spaarrekening gestort wordt. Al met al bezitten onze jongvolwassen kids dus bést wel een centje. Het lijkt dan ook redelijk om je kind zelf te laten betalen voor de studie. Een spaarpot is in deze situatie misschien overbodig.

Lenen maar
Aangezien de basisbeurs sinds september 2015 is vervallen, zullen studenten geld moeten lenen van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) om maandelijks voldoende te besteden te hebben, ondanks hun eigen spaargeld en bijbaan. In principe is lenen zo slecht nog niet, gezien het lage rentepercentage van DUO.

Een nadeel is echter dat sommige van onze kinderen te veel van het geleende geld gebruiken om leuke dingen mee te doen. Aan het eind van de rit kan de lening hoger zijn dan verwacht. Door als ouder te sparen kun je ervoor zorgen dat je kind minder of misschien helemaal niet hoeft te lenen.

Wie goed doet, goed ontmoet
Tijdens hun studie zullen je kinderen merken dat ze veel te danken hebben aan hun ouders, wanneer je voor hen gespaard hebt. Het klinkt misschien ver weg, maar na een succesvolle voltooiing van hun studie, zullen ze mogelijk hun dankbaarheid willen tonen voor het gespaarde geld van hun ouders. Of een afgestudeerd kind zijn ouders volledig wil terugbetalen is natuurlijk een heel ander verhaal.

Nog sterker is de vraag of je als ouder een ‘terugbetaling’ wel zou willen aannemen. In ieder geval lijkt het aannemelijk dat volwassen kinderen die veel aan hun ouders te danken hebben, hun ouders daar later voor willen bedanken. Of hun dankbaarheid nu uitgedrukt wordt in euro’s, mantelzorg of een gezellige kerst: de verstandhouding tussen ouder en kind zal er niet slechter op worden door de studiespaarpot.

Persoonlijke overwegingen
Misschien heb je als ouder zelf de middelen niet of kiest je kind er zelf voor om te lenen bij DUO. Factoren als deze bepalen of het verstandig is om te sparen. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, en dat geldt ook voor de studiefinanciering van je zoon of dochter. Laten we voor de ouders van jonge kinderen vaststellen dat sparen altijd kan. Wanneer het daadwerkelijk van studeren komt, kun je als ouders beslissen hoe de financiering eruit gaat zien.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook