fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom worstelen ouders vaak zo met het verzinnen van een passende babynaam?

Een naam uitkiezen voor je toekomstige kindje is niet alleen een bijzondere en leuke taak, maar ook een knap lastige. Zeker wanneer je het onderling maar niet eens wordt, kan het bedenken van een babynaam nog wel eens probleem zijn voor de ouders. Je komt er maar niet uit samen en het leidt tot eindeloze discussies. Vermoeiend! Maar waar komt die eeuwenlange twijfel eigenlijk vandaan, en wat kun je ertegen doen? Hieronder zie je de voornaamste redenen waarom ouders vaak vastlopen bij het verzinnen van een babynaam, en een aantal tips om hiermee om te gaan!

Perfectionisme

Ouders willen vaak niets liever dan van begins af aan alles rondom de geboorte van hun kleintje tot in de puntjes voorbereiden. De kinderkamer moet perfect worden ingericht, de babyuitzet moet tip top in orde zijn én je wil je kind een prachtige naam geven waar hij of zij een leven lang blij mee is. Dat streven naar perfectie staat het creatieve denkproces vaak juist wat in de weg. Het verzinnen van geschikte jongens- of meisjesnamen is een belangrijke beslissing en kan daarom veel druk en spanning geven.

Met perfectionisme is niets mis, maar de naamkeuze kun je toch echt gerust aan je intuïtie overlaten. Geef het proces de tijd en laat het vooral ook even los. Op het moment dat je helemaal niet met namen bezig bent zul je zien dat je spontaan een gouden ingeving krijgt!

Té kritisch

Het internet of het naamwoordenboek staat vol met prachtige voornamen. Jullie hebben wellicht een lijstje gemaakt met favoriete jongens namen en meisjesnamen, maar zelfs met elke favoriete naam is wel iets aan de hand. De ene vind je toch net iets te hip, de andere juist weer ietwat oubollig. Of jij vindt een naam geweldig, maar je partner heeft er een wat minder positieve associatie mee. Kortom: jullie zijn beide erg kritisch waardoor ineens geen enkele naam meer geschikt lijkt.

Een tip als je allebei heel kritisch bent: vraag eens een goede vriend of familielid om advies. Wellicht weet een ander wel een mooie naam die jullie allebei geschikt vinden!

Bang voor spijt achteraf

Nog zo’n reden waarom ouders vaak niet te impulsief een naam willen kiezen maar juist dagenlang brainstormen: vaak zijn ze bang dat ze achteraf spijt krijgen van de naamkeuze. De meeste ouders willen uitgebreid onderzoek doen naar de betekenis en eventuele rijmwoorden van een voornaam, om pesterijen en flauwe grapjes te voorkomen.

Een tip voor de babynaam

Begin ruim op tijd met babynamen bedenken. Dan heb je ook alle ruimte om onderzoek te doen naar de voornamen, en om te voelen en te ervaren van welke naam je allebei écht blij wordt.

Kortom: geef het genoeg tijd, probeer niets te forceren en luister naar je gevoel. Dan komt die ideale naam voor jullie kindje vanzelf!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door William Fortunato via Pexels

Reageer ook