fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom worden je haren grijs als je ouder wordt? En heeft stress hier invloed op?

Een van de eerste dingen waar vrouwen over vallen wanneer ze ouder worden, is het krijgen van grijze haren. Persoonlijk vind ik grijs haar prachtig, maar niet iedereen denkt daar zo over. Veel vrouwen kiezen er na de ontdekking van hun eerste grijze haar voor om hun haren te laten kleuren. Als je het mij vraagt is dit helemaal niet nodig, maar iedereen moet natuurlijk vrij zijn om hier haar eigen keuze in te maken!

Waarom worden je haren grijs als je ouder wordt?

Je haren krijgen kleur door een pigment genaamd melanine. Hier zijn twee verschillende typen van, de één is zwart of donkerbruin, de ander is oranje-rood. In combinatie met elkaar kunnen ze een enorme hoeveelheid haarkleuren veroorzaken.

Haren aan het begin van het haarzakje produceren deze pigmenten. Deze pigmenten worden overgedragen aan de cellen die keratine aanmaken. Keratine is de belangrijkste proteïne waarvan haar gemaakt wordt. Wanneer je ouder wordt, worden de pigmentcellen minder actief, waardoor ze minder melanine afgeven aan de cellen die keratine aanmaken. Keratine is van nature kleurloos en door het uitblijven van kleurcellen, zie je de natuurlijke kleur van de keratine: grijs.

Hoe ouder je wordt, hoe minder actief de pigmentcellen worden. Uiteindelijk stoppen ze helemaal met werken en ben je dus écht grijs.

Heeft stress hier invloed op?

Verschillende factoren hebben invloed op hoe snel iemand grijs wordt. Denk hierbij aan erfelijkheid, ongezond eten, roken, weinig ijzer of schildklierproblemen.

Veel mensen geven aan na een stressvolle periode sneller grijs te worden. Toch is er nauwelijks wetenschappelijk bewijs hiervoor! Dit komt mede doordat het ethisch onverantwoord is om mensen in een testomgeving zo gestrest te laten worden, dat ze deze hypothese kunnen testen.

Toch is er uit onderzoek op muizen in 2013 gebleken dat hoge levels van stresshormonen ervoor kunnen zorgen dat de kleurpigmenten zich van de haarzakjes afbedelen. Dit resulteert in het grijs worden van de haren.

Wil je nog meer over dit onderwerp leren? Bekijk dan zeker even dit filmpje!

Lees ook: Waarom zou je eigenlijk een beeldschermbrillen moeten aanschaffen?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook