fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom vitrage weer ongekend populair is

Mijn oma had vroeger vitrage voor haar ramen. Vond ik fascinerend want het ging de inkijk tegen, maar daglicht kon er gewoon doorheen. Een lange tijd lieten we ze links liggen, maar tegenwoordig is het weer ongekend populair. Wij snappen wel waarom! 

Ik vond het gek dat je bij mijn oma gewoon van binnen naar buiten kon kijken door de vitrage, maar dat voorbijgangers niet naar binnen konden gluren. Dat komt, weet ik nu, door de geweven structuur die zorgt dat je er niet doorheen kunt kijken. Over de vitrage deed mijn oma ’s avonds de overgordijnen dicht. Inmiddels wordt vitrage weer veel verkocht en is het te koop in prachtige gekleurde doorzichtige stoffen. De combinatie met gordijnen, lamellen of jaloezieën is gebleven.

Makkelijk schoon te houden

Wie zware, lange gordijnen heeft weet dat het wassen ervan een hele klus kan zijn. Je kunt het zelf doen, maar dan vaak in etappes en niet alle gordijnen passen tegelijk in de wasmachine. Met vitrages heb je dat probleem niet. Je haalt ze van de stang, stopt ze in de machine, knop op ‘delicaat’ en wassen maar. Zelf hang ik ze vochtig weer op het stangetje voor het raam en dan drogen ze netjes en is strijken niet nodig.

Stuk minder stoffig

De lucht van zware, stoffige gordijnen kan ik moeiteloos oproepen; het is benauwd en kan zorgen voor allergische reacties. Niet zo gek want stof en huismijt blijft makkelijk in de gordijnen ‘plakken’. Heb je bij vitrage nauwelijks last van.

Houden gluurders buiten

Een voordeel van vitrage is, zoals eerder gezegd, dat je er van buitenaf niet naar binnen kunt kijken. Dat is prettig als je op je privacy bent gesteld, maar geen zin hebt om de hele dag de overgordijnen dicht te doen. Overgordijnen verduisteren je kamer en dat doet vitrage niet. De zon en daglicht kunnen er gewoon doorheen piepen.

Past in verschillende interieurs

Vitrage is allang niet meer alleen voor oma’s, de uitstraling van de vitrage gordijnen is hip. Daardoor past het heel goed in een woning met een industriële inrichting, maar ook als je een klassieke woning hebt, misstaat vitrage zeker niet. Zeker omdat je uit verschillende kleuren kunt kiezen, passen vitrages in elk interieur.

Laat het op maat maken

Tenslotte kun je bij bijna elke winkel die vitrage gordijnen verkoopt, ze op maat laten maken als kant en klare-vitrages net niet helemaal lekker passen voor je ramen. Kies je stof uit, geef je maten door en oefen even geduld. Na een de afgesproken tijd kun je je vitrage halen en ophangen. Zo makkelijk is het!

Dus: als je wel zon- en daglicht binnen wil laten, maar de blikken van nieuwsgierige types niet op prijsstelt, overweeg dan vitrage gordijnen voor je ramen. Ze zijn allang niet meer alleen in het wit verkrijgbaar maar in een aantal moderne en hippe kleuren en passen bijna in elk interieur. Die oma van mij had het nog niet zo gek bedacht met haar toen ouderwetse vitrage; zij was haar tijd ver vooruit.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Unsplash+

Reageer ook