fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom slapen veel mensen beter met een verzwaringsdeken?

verzwaringsdeken

Ik ben een zomermens en moet altijd weer even wennen aan de winter. Er is iets waarnaar ik wel uitkijk in de winter: mijn dikke, zware dekbed kan ik weer in de hoes schuiven. Want met zo’n dikke deken slaapt het altijd zo lekker.

Steeds vaker hoor en lees ik over een verzwaringsdeken en ik heb er onmiddellijk beeld bij. Buiten is het koud, maar ik lig heerlijk onder een warme, zware deken. Ik was oprecht verbaasd toen ik las dat een verzwaringsdeken veel wordt gebruikt door mensen met angststoornissen, autisme, ADHD of chronische pijn. Hoogste tijd om me eens goed te verdiepen!

Kinder verzwaringsdekens

Zo las ik dat er ook een verzwaringsdeken kind is. Slapen is voor de ontwikkeling van kinderen enorm belangrijk. Zijn je kinderen tussen de vijf en twaalf jaar oud? Dan hebben ze zo’n elf uur slaap nodig. Kinderen die moeilijk in slaap kunnen komen, onrustig slapen of lang wakker liggen, kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken. Kinderen vallen sneller in slaap omdat ze zich veilig voelen onder de dikke deken. Net als voor volwassenen zijn er verschillende maten en soorten verzwaringsdekens.

Wat is het precies?

Maar wat is een verzwaringsdeken nou precies? Inderdaad, het is een verzwaarde deken. De deken is gevuld met verzwarend materiaal, variërend van twee tot vijftien kilo. De vulling kan bestaan uit zand, korrels, plastic of een ander vulmiddel. De deken zelf is heerlijk zacht waardoor het heerlijk is om er lekker onder te kruipen in slaap te vallen.

Het voelt als knuffelen

Dat de deken zo’n succes is bij mensen met bepaalde stoornissen, is niet zo gek. De deken heeft namelijke een rustgevende werking. Eigenlijk is het net zo iets als knuffelen of aaien, daar ontspant een mens ook van. Een verzwaringsdeken kind geeft dus een veilig gevoel. Als het kind veel last heeft van allerlei prikkels en moeilijk tot rust kan komen, dan is de zwaarte van de deken een verademing en werkt heel ontspannend.

Let hierop bij de aanschaf

Als je een verzwaringsdeken wilt kopen, zijn er een aantal punten waarop je even moet letten. Ten eerste moet je onderzoeken van welk materiaal je de deken wilt hebben. Als je allergisch bent voor huisstofmijt is het niet slim om er eentje van chenille of fleece te nemen. Deze stofsoorten houden veel stof vast en dat wil je niet. Als je ’s nachts veel transpireert kun je het beste voor een waterproof verzwaringsdeken gaan. In de zomer zijn de dekens van bamboe of katoen fijn.

Niet te zwaar

Misschien denk je: hoe zwaarder hoe beter. Dat is dus niet zo. Het ligt aan je lichaamsgewicht hoe zwaar je deken moet zijn. Als je een te zware deken neemt, kan het gebeuren dat je minder snel ontspant. Koop je een kinder verzwaringsdeken? Let dan op dat de deken niet zwaarder mag zijn dan tien procent van het lichaamsgewicht.

Ben je van plan de verzwaringsdeken zelf te wassen? Niet alle dekens kunnen namelijk in de wasmachine. Belangrijk om dus even te checken!

Afbeelding: Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Rieneke -

Dit wist ik allemaal niet. Het leek mij juist onprettig zo’n ding maar ik weet nu wat ik moet aanschaffen,bedankt!

Reageer ook