fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom praten met een psycholoog heerlijk kan zijn!

Als je last van je rug hebt ga je naar een fysiotherapeut. Heb je last van een vreemde plek op je huid? Dan ga je naar de huisarts. Het is begrijpelijk dat we – als we ergens geen verstand van hebben- een specialist opzoeken die dat wel heeft. Toch blijft het voor veel mensen lastig om ook bij psychische problemen  een specialist te benaderen. Ze schamen zich en durven het vaak niet aan. Hulp wordt daarom te laat of helemaal niet gezocht. En dat terwijl deze hulp de situatie juist zoveel beter kan maken. Damespraatjes geeft drie redenen waarom praten met een psycholoog heerlijk kan zijn!

Jezelf leren kennen

Er zijn verschillende redenen om met een psycholoog te gaan praten. De meest voorkomende reden is dat je ergens mee in de knoop zit. Het lukt niet om er zelf uit te komen en je zit niet lekker in je vel. Een psycholoog zal altijd onpartijdig zijn en een professioneel en objectief advies geven. Je zult merken dat je echt ruimte krijgt om je verhaal te doen. Er wordt naar je geluisterd en er wordt vooral gevraagd naar jouw wensen en ideeën over het desbetreffende probleem. Praten helpt! Dat is één ding wat zeker is. Tijdens een intake gesprek gaat het vooral om wie jij bent en waarom je bepaalde gedachtes hebt.

Lees ook: Waarom slaap je beter na de seks?

Je hoeft het niet alleen te doen

Zelfreflectie is misschien wel het moeilijkste wat er is. Heb je het goed gedaan? Wat is het gevolg van je daden? Wat wil je nou precies? Waar word jij nou echt gelukkig van? Dit zijn allemaal persoonlijke vragen. Een psycholoog helpt je bij het nadenken over deze vragen. Zo sta je er dus niet alleen voor en dat hoeft ook zeker niet!

Schaamte? Laat dat los!

Als je overweegt therapie te volgen bij een psycholoog, kan dit gepaard gaan met veel verschillende gedachtes. Wil ik het wel of niet? Durf ik het wel? Hoe denken andere mensen hierover? Twijfelen is iets wat iedereen wel eens doet. Het is zeker geen schande als je niet meer zelfstandig je problemen kunt oplossen. Niet iedereen kan dit even goed. Soms is praten met een psycholoog dan één van de dingen die je kunt overwegen.

Jezelf leren kennen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Psychologen hebben lang gestudeerd om jou zo goed mogelijk te begrijpen. Het kan je zelfs een gelukkiger mens maken. Het leven zelf is al ingewikkeld genoeg.

Iedereen moet doen waar hij of zij gelukkig van wordt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms doe je dingen waar je later spijt van krijgt, maar voor alles is een eerste keer toch? Praten met een psycholoog is absoluut geen schande. Ik vind het zelfs een grote stap en dat vergt veel lef. Voor meer informatie over de werkwijze van een psycholoog, klik hier. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook