fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom lijken horoscopen toch altijd te kloppen?

Veel vrouwen hechten waarde aan het lezen van hun horoscoop. Het geeft vooral veel vertrouwen in de dag, als het een positieve horoscoop is ten minste. Je ziet dagelijks mensen die druk bezig zijn hun horoscoop te lezen. In het openbaar vervoer komt dit vaak voor. In de gratis kranten zijn de horoscopen populair en kunnen ze vaak niet ongelezen achter blijven. Maar waarom lezen we eigenlijk een horoscoop en wie heeft dat ooit bedacht? Realiteit of slechts fictie? We komen er alleen achter door het te onderzoeken. 

Lees ook: 5 manieren om meer geluk te hebben

Ik ben een Waterman

Een horoscoop is een astrologische voorstelling. Het wordt gemeten op een bepaald moment op een specifieke plek op de aarde. Er zijn in totaal twaalf verschillende horoscopen. Het woord stamt af van het Griekse “horoskopos” wat “kijken naar uren” betekent en van “horoskopoi”, “schrijven van het uur”.  Er zijn verschillende astrologen die al jarenlang onderzoek doen naar de verbanden tussen hemel en aarde. Volgens astrologen bestaat er een verband tussen de zon, de maan en de planeten (ook wel hemellichamen genoemd) en de gebeurtenissen die op aarde plaatsvinden. Er zijn in totaal twaalf verschillende horoscopen: De Boogschutter, Tweelingen, Leeuw, Weegschaal, Waterman en Ram, worden geassocieerd met mensen die extravert zijn. De andere zes horoscopen: Stier, Kreeft, Maagd, Schorpioen, Steenbok en Vissen worden geassocieerd met mensen die meer introvert zijn. Ik ben een Waterman. Ik zou dus extravert moeten zijn en dat klopt ook wel.

Wie heeft de horoscopen geïntroduceerd?

Je hebt in totaal vier verschillende horoscoop categorieën: Geboortehoroscoop, Solaarhoroscoop, Uurhoekhoroscoop en Westerse Astrologie. Het wordt een heel lang artikel als dat allemaal toegelicht moet worden. Hier kun je, mocht je dat willen, je verder verdiepen in de theorieën over de diversiteit in horoscoopsoorten. Het is niet echt duidelijk wie de horoscopen de wereld in heeft gebracht, wel zijn er verschillende hoogleraren die het getest hebben op studenten. Professor Hans Eysenck vond het zeer handig dat er twaalf verschillende horoscopen zijn. Op deze manier kon hij de persoonlijkheid van 2000 mensen testen, naar hun sterrenbeeld vragen en er zo achter komen of de horoscoop ook echt klopt. Samen met astroloog Jeff Mayo stuurde hij de test naar zijn studenten. Hij liet ze allemaal dezelfde tekst lezen en vroeg daarna of zij zich in de tekst konden vinden. Ze moesten punten geven van één tot en met vijf, in hoeverre de tekst klopt met hun persoonlijke eigenschappen. Later kwamen Jeff en Hans erachter dat het natuurlijk niet zou werken, omdat de studenten kennis hadden van astrologie. Ze voerden de test opnieuw uit bij studenten die totaal geen kennis hadden van de term astrologie en dit keer met succes. Het verband tussen karakter en sterrenbeeld verdween.

Zijn horoscopen nou realiteit of fictie?

Het idee van Hans Eysenck werd bevestigd. Alleen bij mensen die kennis hadden van astrologie, kwamen sterrenbeeld en persoonlijkheid overeen. Niet zo zeer het geloof in de planeten, maar de kennis van en het geloof in astrologie maakten de koppeling tussen horoscoop en karakter. Toch is er nog een reden waarom horoscopen altijd lijken te kloppen. Het experiment is nu herhaald en onderzocht. Lees hieronder de tekst en probeer voor jezelf aan te geven in hoeverre dit klopt met jouw persoonlijke eigenschappen.

Je hebt het nodig dat andere mensen je aardig vinden en bewonderen, maar toch ben je kritisch op jezelf. Hoewel je enkele persoonlijke zwakheden hebt, lukt het je doorgaans aardig om daarvoor te compenseren. Je bezit aanzienlijke ongebruikte capaciteiten die je nog niet in je eigen voordeel hebt ingezet. Aan de buitenkant lijk je gedisciplineerd en in controle over jezelf, maar van binnen ben je zorgelijk en onzeker. Soms twijfel je serieus of je het wel goed hebt gedaan, en of je wel de juiste beslissing hebt genomen. Je hebt het liefst een bepaalde hoeveelheid verandering en variatie in je leven, en wordt ontevreden als je wordt beperkt. Je schept er trots in dat je een onafhankelijke denker bent, en je gaat niet zomaar zonder bewijs af op wat anderen beweren. Toch heb je ontdekt dat het niet slim is om te open te zijn naar anderen. De ene keer ben je extravert, vriendelijk en sociaal, terwijl je de andere keer introvert, moe en gereserveerd bent. Sommige van je dromen zijn nogal onrealistisch. Zekerheid is een van de belangrijkste doelen in je leven.

Je kunt net als de test bij de studenten, van één tot en met vijf aangeven hoe zeer de tekst bij jouw persoonlijkheid past. Je zult ontdekt hebben dat de tekst voor een heel groot deel overeenkomt met jouw persoonlijkheid. Hoe komt dat? De tekst heeft gewoon een algemene beschrijving nodig van dingen die bijna alle mensen meemaken en/of voelen. Zodra je bijvoorbeeld het woord ziek leest, denk je aan die dag dat je ontzettend ziek was. Lees je het woord spannend, dan denk je automatisch aan het dat moment dat je een spannende date had. Horoscopen zijn zowel fictief als non-fictief. Als je ergens in gelooft, dan is dat jouw geloof en is het meestal ook de realiteit. Geloof je ergens niet in, dan zal je zien dat jouw horoscoop bijna nooit overeenkomt met hoe jij je die dag voelt.

Reageer ook