fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom je je niet kunt herinneren wanneer je precies in slaap bent gevallen

Er zijn nachten dat ik ieder uur even op mijn telefoon kijk om te zien hoe laat het is, soms wel 6 keer per nacht. En iedere keer val ik weer in slaap. Op het moment dat ik merk dat ik ga dromen (omdat ik dingen denk waar ik geen controle meer op heb) vermoed ik dat ik slaap. Maar is dat ook zo? En wat was het exacte moment dat ik in slaap viel? Op AD.nl kwam ik een video tegen van slaaparts Sebastiaan Overeem (TU Eindhoven) die in een college van de Universiteit van Nederland uitlegt hoe dat precies zit. Best interessant!

Narcolepsie

Wel eens gehoord van de slaapziekte narcolepsie? Dat is een slaapstoornis waarbij mensen, zonder dat zij er invloed op hebben, op elk moment van de dag in slaap kunnen vallen. De grenzen tussen wakker zijn en slapen vervagen bij deze mensen. Overeem doet onderzoek naar deze stoornis.

Bij gezonde mensen is het slaappatroon redelijke gereguleerd. Je slaapt ’s nachts en overdag ben je wakker. Overeem: “Je gaat van wakker, via lichte slaap, naar diepe slaap en vervolgens naar droomslaap.” Dit proces herhaalt zich een aantal keer per nacht.

Slaap-waakschakelaar

Met behulp van onderzoek op muizen is ontdekt dat mensen (en ook muizen haha) een slaap-waakschakelaar hebben. Dat wil zeggen dat als het waakgebied in actie is, het slaapgebied geblokkeerd wordt. Ze kunnen dus niet tegelijkertijd actief zijn volgens Overeem. Het stofje hypocretine (een neuro transmitter) zorgt ervoor dat de slaap-waakschakelaar bij mensen in balans blijft. Mensen met narcolepsie missen dat stofje en is bij hun de balans tussen slapen en waken weg en wordt geschakeld van waken naar slapen zonder dat ze daar enige grip op hebben.

Het indrukken van een lichtschakelaar

Als gezonde mensen in bed liggen wordt de hypocretine minder actief. De slaapgebieden worden dan geactiveerd en de hersenen remmen de waakgebieden. De slaapschakelaar kan in één keer omslaan naar de slaapstand. Dit proces is vergelijkbaar met het indrukken van een lichtschakelaar, maar in plaats van dat het licht aan of uit gaat val je in slaap. Zonder dat je er verder iets van merkt. Volgens Overeem is het dus onmogelijk dat je terug kan denken aan het moment dat je in slaap viel.

Toch denk ik dat ik het af en toe merk. Zeker als ik me bewust ben van het droomstadium waarin ik op dat moment verkeer. Ben heel benieuwd hoe jullie dit ervaren. laat je het ons weten bij de comments onder dit artikel? Lijkt ons gezellig :-).

Volg jij ons al op Instagram? Hier krijg je een kijkje achter de schermen van Damespraatjes én in ons privé leven!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook