fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom is het beoefenen van een teamsport zo goed voor kinderen?

Als dochter van twee waterpoloënde ouders, kon het bij mij niet uitblijven dat ik ook ging waterpoloën. Vanaf mijn zevende tot ongeveer mijn twintigste heb ik op een behoorlijk niveau gespeeld en daar altijd veel plezier uit gehaald. Toen ik in Amsterdam ging studeren en wonen heb ik besloten mijn badpak aan de wilgen te hangen en mij meer te focussen op sporten die ik alleen kon doen (zoals hardlopen en fitnessen). Maar van die jarenlange teamsport heb ik heel erg veel geleerd! 

Teamsporten zijn heel erg goed voor kinderen! Er kleven voor kinderen veel voordelen aan het beoefenen van een teamsport én er zijn ook nog eens heel erg veel verschillende teamsporten om uit te kiezen.

Bekende teamsporten

Hockey, voetbal, korfbal, basketbal, volleybal en handbal: een greep uit het enorme aanbod aan teamsporten waar je in Nederland je kind voor kunt opgeven. Sommige kinderen weten al op jonge leeftijd dat ze willen korfballen of volleyballen, en sommige kinderen ontdekken pas iets later wat een sport is die bij ze past. Maar of ze nou met basketbalschoenen, een waterpolo-cap of een hockeystick thuiskomen; een teamsport is een teamsport! En we leggen je graag uit waarom dat zo goed is voor kinderen.

Omgaan met teleurstelling

Trainen, trainen, trainen… En dat elke week of misschien zelfs wel meer meerdere keren per week! Als jouw kind dan minder of helemaal niet wordt opgesteld, kan dat heel veel teleurstelling met zich meebrengen. Vooral als jouw kind zo zijn best doet! In een team zal je er toch mee moeten leren omgaan, want het belang van het team gaat boven het individu. Dat is een zure les voor kinderen, maar wel een goede les!

Omgaan met je teamgenoten

Het team van jouw kind zit ongetwijfeld vol met leuke en gemotiveerde kinderen! Toch kan het soms voorkomen dat het met een van de teamgenootjes minder klikt… Dat kan lastig zijn, maar voor je kind is het een goede manier om hier mee om te leren gaan. Later -op school, studie en werk- zal je kind ook met mensen moeten samenwerken waarmee de klink minder is. Op deze manier kan hij hier al op jonge leeftijd mee oefenen!

Omgaan met een niveauverschil

We benoemen het eerder in dit artikel al even: het kan voorkomen dat andere kinderen meer speeltijd krijgen dan jouw kind. Uit ervaring kan ik vertellen dat dit niks zegt over het talent of de inzet van jouw kind. Net als dat de ‘gewone’ ontwikkeling van kinderen op verschillende snelheden verloopt, verloopt ook de sportieve ontwikkeling van elk kind op zijn eigen tempo. Leer je kind dat het doorzet, zich blijft inzetten en dat niet elk kind overal even snel mee is. Die speeltijd komt dan vanzelf wel!

Heel veel lol!

En last but not least: een teamsport geeft gewoon heel erg veel plezier! Zelf spreek ik nog regelmatig meiden uit mijn oude waterpolo-team en dat is heel erg leuk. Ook niet gek, als je je bedenkt dat we elkaar jarenlang zo goed als elke dag zagen en heel veel meegemaakt hebben samen. Dat verbindt! Zelfs als je elkaar na jaren weer eens tegenkomt, hebben wij direct weer lol alsof er niks veranderd is. Zo’n team is fijn!

Heb jij vroeger een teamsport beoefend? En doen jouw kinderen dat nu ook? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook