fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom is een slimme thermostaat goed voor de energierekening?

Een jaar of zes geleden ontving ik een brief van mijn energie-aanbieder. Hier stond in dat mijn huisgenoten en ik 900 euro moesten bijbetalen op de energierekening. Je kunt je voorstellen dat dit voor een groep van vier studenten flink schrikken was. Sindsdien let ik heel strak op mijn energieverbruik. Niet alleen voor de rekening, maar natuurlijk ook voor het milieu. 

Eén van de manieren om grip op je energieverbruik te krijgen, is door het ophangen van een slimme thermostaat. Binnenkort overstappen van energie leverancier? Kijk dan ook zeker naar een slimme thermostaat. Maar wat kan hij precies en waarom is het zo goed voor de energierekening?

Wat doet een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die vaak een zelf lerend vermogen heeft. Hierdoor past hij zich aan jouw leefritme aan en kan hij zelf inspelen op jouw energiebehoeften. Zo weet hij na verloop van tijd bijvoorbeeld wanneer je opstaat en naar bed gaat en hoe laat je naar je werk gaat en weer thuiskomt. Hij zorgt er dan voor dat jouw huis op de momenten dat je er niet bent, geen energie verbruikt die op dat moment niet nodig is. Kom je bijna thuis? Dan zorgt hij ervoor dat je in een warm huis thuiskomt.

Op afstand bedienen

Een groot deel van de slimme thermostaten is ook op afstand te bedienen. Mijn moeder heeft er thuis een hangen en zij kan zo op kantoor zien of mijn vader thuis de verwarming naar 23 graden heeft gedraaid. Op een afstand van 30 kilometer kan ze ‘ingrijpen’ en de thermostaat weer op 21 graden zetten. Het bedienen op afstand is ook heel fijn als je bent vergeten de verwarming uit te schakelen of hem juist aan te zetten als het buiten ineens erg koud wordt.

22 procent besparen

Als je zelf niet zo zuinig met je verwarming omgaat, kun je met een slimme thermostaat alsnog 22 procent op het gasverbruik van de verwarming besparen. Allemaal doordat de thermostaat inspeelt op jouw ritme.

Gratis bij een nieuw energie contract

Bij sommige energieleveranciers beloven ze je een gratis slimme thermostaat wanneer je een nieuw meerjarencontract afsluit. Let op! Dit lijkt voordelig, maar dat is het uiteindelijk vaak niet. Over het algemeen zijn éénjarige energiecontracten met een vast tarief namelijk het voordeligst. Als je elk jaar overstapt via een energievergelijker, kun je ook elk jaar gebruikmaken van een welkomstkorting. Sluit je een meerjarig contract af omdat je hier een gratis slimme thermostaat bij krijgt? Dan loop je elk jaar een welkomstkorting mis.

Heb jij al een slimme thermostaat hangen? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook