fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom is een dieet voor je huisdier broodnodig?

dieet voor je huisdier

Je gaat er misschien vanuit dat al het voer dat je in de supermarkt vindt voor je hond of kat, geschikt is. Helaas blijkt dat lang niet altijd het geval. Wat is nu het beste voer voor je huisdier? En waarom is een dieet voor je huisdier zo belangrijk?

Dieet voor je huisdier als bodem voor goede gezondheid

Natuurlijk wil je voor je huisdier alleen het allerbeste. Een gezond en gelukkig leven begint bij goede voeding. Kies voor kwalitatieve voeding. Dat betekent voor honden dat je kiest voor een brok, die goed vult. Deze wordt gemaakt van bijvoorbeeld verse groenten en bevat veel eiwitten. Daarnaast kun je afwisselen met bijvoorbeeld rauwe vleesvoeding. Dit kan positief werken op het spijsverteringsstelsel van je hond.

Rauwe vleesvoeding bevat veel vocht en eiwit, weinig groente, kruiden en koolhydraten. Brokken zijn ook prima, maar het is niet vullend genoeg. Droogvoer is overigens wel iets beter voor het gebit. Een goede mix tussen beide zorgt voor genoeg variatie in het voer van zowel kat als hond. Op voormijndier.nl vind je het uitgebalanceerd voer.

Speciaal voer voor dieren met gezondheidsklachten

Heeft je huisdier gezondheidsklachten? Dan heeft deze de ondersteuning van goede voeding nodig. Het kan zijn dat je dierenarts speciaal voer voorschrijft. Een voorbeeld daarvan is Hill’s prescription diet. Dit voer mag alleen op advies en onder toezicht van de dierenarts worden gegeven.

Dit voer is klinisch getest om het huisdier te ondersteunen. Zo werkt het positief op de urinewegen, voor de nieren en de huid. Het is ook een prima manier om ervoor te zorgen dat je huisdier niet te zwaar of te licht wordt, en om de spijsvertering te bevorderen.

Onbeperkt snacks geven is een slecht idee

Het is logisch dat je je huisdier graag wilt belonen. Veel mensen hebben dan ook een ruime collectie aan allerlei snacks voor hun huisdieren. Het is voor hen dé manier om liefde te tonen. Toch is onbeperkt snacks geven aan je huisdier een slecht idee. Je kunt als vuistregel de 10%-regel gebruiken. Dat betekent dat snacks ongeveer 10% van de dagelijkse voeding mogen zijn. Voor elke 100 gram voer die je huisdier eet, mag 10 gram een snack zijn.

Dat is een prima richtlijn, maar het verschilt wel per hond of kat. De ene kat of hond is iets gevoeliger dan de andere. Kijk daarom vooral goed naar het gedrag van je hond of kat: wordt deze niet ergens misselijk van? Begint de kat of hond niet te krabben? Op die manier weet je wat je huisdier verdraagt, en wat niet. Voor sommige huisdieren geldt dat helaas dat ze zich aan een heel strikt dieet moeten houden.

Twijfel je over de voeding van je hond of kat, vraag dan altijd advies aan de dierenarts!

Foto door Anna Tarazevich via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook