fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom gaat je urine stinken van asperges?

urine stinken van asperges

We zitten weer vol in de asperge-tijd! En wat word ik daar vrolijk van. In de soep, van de barbecue, door een quiche, als ragout of ‘gewoon’ met ham en ei: ik vind het allemaal lekker. Maar als ik na het eten van asperges moet plassen, word ik over het algemeen minder blij van de welbekende asperge-lucht. Jakkes! Maar hoe komt dat nou? En heeft iedereen er last van? Waarom gaat je urine stinken van asperges? We zochten het uit!

Hoe ontstaat de geur?

Het nare luchtje komt wordt veroorzaakt door zwavel in het urine. Asperges bevatten aspargusine (een zuur), waar bij de verwerking door het lichaam zwavelverbindingen ontstaan. Je urine bevat hierdoor duizend maal meer zwavel dan normaal. Deze zwavelverbindingen veroorzaken het nare luchtje.

Niet iedereen heeft er last van

‘Een vieze geur na het eten van asperges? Daar heb ik helemaal geen last van!’ zei iemand laatst tegen mij. En dat kan kloppen. Naar de geur van urine na het eten van asperges, is veel onderzoek gedaan. Uit deze onderzoeken blijkt dat niet iedereen de geur waarneemt en ook dat er waarschijnlijk mensen zijn die de geur helemaal niet produceren.

Niet vervelend

Zelf heb ik absoluut last van stinkende urine na het eten van asperges. Lekker is het niet, maar vervelend vind ik het eigenlijk ook niet. Het zal mij niet tegenhouden om extreem van het witte goud te genieten en er zo veel mogelijk van te eten.

Heb jij er last van?

Heb jij last van stinkende urine na het eten van asperges? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook