fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom elke ouder spaarrekeningen voor de kinderen zou moeten hebben

“Sparen, dat is toch helemaal niks in deze tijd?”, zei een vriendin laatst tegen mij toen ik vertelde dat wij elke maand voor allebei de kinderen een bedrag op een spaarrekening storten. Tja, ergens heeft ze gelijk… De spaarrente is lager dan de inflatie en dus eigenlijk wordt je geld ‘minder waard’ op een spaarrekening. Het geld beleggen of investeren zou vanuit een zakelijk oogpunt wellicht beter zijn. En toch is er een aantal hele goede redenen om wél op een spaarrekening te sparen voor je kinderen!

Onzekere economie 

Geld op een spaarrekening zetten is in deze tijd een stuk minder aantrekkelijk dan vroeger. Heb je wat geld bij elkaar gespaard? Dan steken mensen het al snel in vastgoed of een andere belegging waar je een hoger rendement uit kunt halen. Let wel: kúnt halen. Het kan bij dit soort beleggingen namelijk ook maar zo dat het rendement tegenvalt of dat je je geld zelfs helemaal kwijt bent! We hebben met de hele coronacrisis wel gezien dat onze economie in zekere zin aan een zijden draadje hangt. Er is maar één pandemie nodig om het studiefonds in beleggingen aan banden te leggen! Leg dat maar eens uit als het collegegeld voor de eerste keer betaald moet worden…

Vastzittend geld

Naast het feit dat beleggen altijd een risico met zich meebrengt, loop je er bij beleggingen ook vaak tegenaan dat het geld ‘vastzit’ en je er dus niet op elk gewenst moment bij kunt. Ook dat kan problemen opleveren als jouw kind direct geld nodig heeft om een aanbetaling te doen op zijn eerste huis, er een huwelijk geregeld wordt of als er een kindje aankomt. Dan wil je gewoon bij dat geld kunnen!

Wel sparen

Je ziet: er zijn diverse redenen waarom het in veel gevallen niet verstandig is om het spaarpotje voor de kinderen niet te gebruiken om mee te beleggen. Wat wel doen? Lekker op een spaarrekening zetten! Op deze manier kunnen jouw kinderen er op elk moment bij (wanneer jullie als ouders dat een goed moment vinden natuurlijk) én is het een veilige manier om hun geld te bewaren.

Je kunt er ook voor kiezen om je spaargeld wel voor een bepaalde periode vast te zetten, het zogenaamde deposito sparen. Dan kun je niet op elk gewenst moment bij je geld, maar krijg je hier wel een (aanzienlijk) hogere spaarrente voor terug. Zo kun je via Raisin ook sparen bij andere Europese banken, waar je tot wel 1% rente krijgt wanneer je je spaargeld voor een jaar vastzet. Dit is een stuk meer dan de Nederlandse (groot)banken op dit moment bieden.

Opent vele deuren

Tot slot is het voor kinderen heel erg prettig om te weten dat jullie als ouders geld voor ze opzij zetten. Zo beginnen ze al met een kleine buffer aan het volwassen leven en dat kan onwijs veel deuren openen. Ook ik kreeg toen ik 18 werd de beschikking over mijn eigen spaargeld. Dit heb ik destijds in het eerste koophuis van Ward en mij samen gestoken. Toen was ik zo blij dat ik dat geld achter de hand had! Daar ben ik mijn familie nog steeds dankbaar voor.

Spaar jij voor jouw kinderen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook