fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom een drugsverslaving niks is om je voor te schamen

Een paar jaar geleden had ik een vriendin die kampte met ernstige depressies en een drugsverslaving. Gebeurtenissen uit het verleden hadden ervoor gezorgd dat ze zich eigenlijk nergens meer veilig voelde, doodongelukkig was en geen andere uitweg zag dan het gebruik van verdovende middellen. Haar omgeving zag dat het niet goed ging en dat ze hulp nodig had. Zij schaamde zich en zonderde zich steeds verder af. Na jaren van verdriet, pijn, schaamte en gevoelens van schuld besloot ze hulp te zoeken. Zo kon het niet langer meer.

Eerste stap naar een nieuw leven

Het toegeven dat je een drugsverslaving hebt, is de eerste stap in het aanpakken van het probleem. Zodra je deze eerste stap hebt gezet kan je veel goede hulp krijgen en ervoor zorgen dat je leven weer op de rit komt. Een leven zónder afhankelijkheid en negativiteit; hoe lekker is dat? Maar daar moet je wel wat voor doen! Afkicken en geen drugs meer gebruiken zijn de eerste stap naar een nieuw leven.

Ontgiften

Afkicken van drugs is voor de meeste mensen heel erg moeilijk. Voel je dan ook niet rot als het je zelf niet lukt! Er is in Nederland veel goede hulp beschikbaar, die in veel gevallen volledig vergoed is. Wanneer je besluit te gaan afkicken van drugs, zul je je vermoedelijk laten opnemen in een speciale kliniek. Bij de meeste verslavingen staat er eerste een detox behandeling op het programma. Tijdens de detox zal het lichaam ontgiften en worden alle afvalstoffen afgevoerd. Hierbij word je ondersteund en begeleid door een speciaal team van deskundige artsen en verplegers. Ze zijn op alles voorbereid en weten in elke situatie hoe zij jou het beste kunnen helpen.

Ontwenningsverschijnselen

De detoxfase is een pittige. Je lichaam is gewend geraakt aan drugs en het moet wennen aan het feit dat het niet meer krijgt waar het om vraagt. Het kan zijn dat je te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen, zoals hartkloppingen, trillingen, spierpijn, verwardheid met hallucinaties, darmkrampen en diaree, zweten en/of hoofdpijn. De verschijnselen kunnen heftig en zonder de juiste begeleiding zelfs gevaarlijk zijn. Het is dan ook belangrijk om af te kicken met deskundige medische hulp.

Psychische aspecten

Zodra je door de detox heen bent (dit duurt ongeveer 10 dagen), kan worden gestart met de vervolgbegeleiding. Hierin staan de psychische aspecten van jouw verslaving centraal. Ook dit is een essentieel onderdeel van de behandeling en wordt begeleid door een team van professionals.

Gun jezelf hulp

Een verslaving is verschrikkelijk en soms moet je er helemaal vanaf zijn om te zien hoe mooi het leven is zonder de verslaving. Gun jezelf deze nieuwe stap! Wij weten dat jij het kan en geloven in jouw kracht. Mijn vriendin van vroeger wist met de juiste hulp haar leven weer op de rit te krijgen. Ze kijkt nu terug op een moeilijke, maar zeer leerzame periode die haar leven in positieve zin heeft veranderd. You can do it!

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook