fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waargebeurd: Louise’s man heeft smetvrees

smetvrees-man

Soms verlangt Louise naar een man die als een zoutzak op de bank ligt met de afstandsbediening van de televisie in zijn handen en geen smetvrees heeft. Zo’n kerel waar je stofzuigend omheen moet. Helaas. Louise (41) is getrouwd met Harm en Harm heeft smetvrees. “Het klinkt lollig, maar dat is het niet. Ik kan er haast niet meer tegen.”

Toen Louise Harm tien jaar geleden leerde kennen, had ze niet gelijk in de gaten dat hij nogal proper was. Wat haar wel opviel was zijn schoenenpoetsdoos. “Hij heeft echt zo’n houten kist vol met schoensmeer, borstels en lappen. Hilarisch vond ik. Ik plaagde hem er regelmatig mee.” Niemand uit haar vriendenkring poetst schoenen, dus ze vond het bijzonder maar schonk er verder geen aandacht aan. Ze begon zich zorgen te maken toen Harm nadat het bezoek naar huis ging, als een malle ging schoonmaken. “Vrienden zaten nog niet op hun fiets, of Harm hing al met zijn hoofd in de wc om de borstel er door heen te halen. Als ik daar wat van zei, werd hij bozig. Hij vond het gewoon niet fris verklaarde hij dan.”

Zwijnenstal

Wat Harm niet in de gaten heeft, is dat zijn continue schoonmaakwoede een behoorlijke druk op Louise legt. “Ik heb een druk leven. Ik werk, zorg voor de kinderen, sport veel, doe vrijwilligerswerk en het huishouden staat door al mijn activiteiten onder aan mijn lijstje. Ik kan me er ook niet zo druk om maken. Begrijp me niet verkeerd, ik wil niet dat ons huis een zwijnenstal is, maar het hoeft ook allemaal niet brandschoon te zijn. Daar is met jonge kinderen geen beginnen aan.” Maar omdat Harm de lat zo hoog legt, voelt Louise zich verplicht om ook meer te doen. Ze voelt zich een luie vrouw als hij zo druk is met schoonmaken. “Hij wil bijvoorbeeld dat elke avond de keukenvloer wordt gedweild. Ik vind dat onzin en daarover krijgen we dan ruzie. Harm verwijt me dan dat ik een slons ben, een lousy huisvrouw.”

Herkenning: smetvrees

Het kwartje viel bij Louise toen ze een televisieprogramma zag dat over mensen met smetvrees ging. “Ik herkende zoveel. Het dwangmatige schoonmaken, overal vies van zijn en altijd een opgeruimd huis willen. Mijn mond viel open toen ze een vrouw lieten zien die haar kinderen na het buitenspelen afzoog met de stofzuiger. Toen ik dat Harm vertelde zei hij dat hij dat nooit zou doen, maar dat hij het wel begreep.”

Perfectionistisch

Louise heeft in de gaten dat haar man echt een probleem heeft. “Het wordt steeds erger. Harm wast tig keer zijn handen. Ik heb informatie op internet gezocht en herkende de symptomen die er werden beschreven. Mijn man is zijn leven lang perfectionistisch, wil graag de controle houden en dat lukt niet altijd. Met dwangmatig soppen wel.”

Radeloos

Ze gaat het gesprek met Harm aan die er niets van wil weten en briest dat er niets met hem aan de hand is. Louise wordt er moedeloos van. “Ons gezin begint steeds meer te lijden onder de schoonmaakaanvallen van Harm. De kinderen durven nauwelijks iets aan te pakken en krijgen op hun kop als ze vergeten hun schoenen bij de voordeur uit te doen. Ik ben begin radeloos te worden, maar weet niet wat ik er mee aan moet.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Sanderien van Mul -

Dwing hem om hulp te zoeken. Als jezelf, je kinderen en je huwelijk er aan onderdoor gaan, dan zit er iets goed mis. Trouwens, ontkenning is de nummer één kenmerk van een verslaving. Fijn dat hij dat niet in wil zien, maar er moet iets gebeuren. Dus geen zachte aanpak meer want dit gaat toch op een scheiding uitdraaien als hij niet verandert. Er bestaat professionele en adequate hulp om hem te leren hiermee om te gaan. Harm is niet zielig, hij doet dit niet opzettelijk, het is is de ‘schoonmaakverslaving’, de drang, die hem hiertoe dwingt. Nogmaals, hier is hulp voor en wacht niet al te lang! De kinderen worden zelfs al bang voor hem, dat is toch niet te doen? Dus niet miepen ‘ik weet niet wat ik er mee aan moet’ (wat ik sowieso al onbegrijpelijk vind voor een zelfstandige vrouw), maar naar de hulpverlening met die man en daar mag je best grovere middelen voor inzetten. Hup!

Joris -

De man heeft zeer waarschijnlijk een psychische stoornis, maar het hebben van een schoenpoets-kist is daar geen kenmerk van. Iedere man met fatsoenlijke schoenen, heeft onderhoudsproducten. Of denkt u dat iedereen ze periodiek laat poetsen door de schoenmaker?

Reageer ook