fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waar kan je water uit de regenton allemaal voor gebruiken?

Duurzaam is hip, happening en bovenal: heel erg hard nodig! Waar we vroeger misschien dachten dat de aarde een onuitputbare bron was, wordt steeds meer bekend dat dit alles behalve het geval is. Hoewel we nog lang niet goed genoeg met onze planeet omgaan, gaan wel steeds meer mensen duurzaam leven. In het rijtje van ‘makkelijke dingen om goed bezig te zijn’, staat ook de regenton. Waar wat kan je daar nou precies mee?

Een regenton is een bak van (vaak) kunststof die je in buiten kunt neerzetten. De naam zegt het al, deze ton wordt gebruikt om regenwater mee op te vangen. Er zijn verschillende opvangsystemen, waarbij de een uitbereider is dan de ander. Zo heb je zelfs systemen die je huis op het regenwatersysteem (ook wel hemelwatersysteem genoemd) aansluiten en ervoor zorgen dat je er bijvoorbeeld de was mee kunt doen. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor de eenvoudige regenton.

Waar kan je water uit de regenton allemaal voor gebruiken?

In Nederland valt er ongeveer 700 tot 900 millimeter regen per jaar. Dit zijn 70 tot 90 emmers water per vierkante meter. Best heel veel dus! Dit water kan je voor de volgende dingen gebruiken:

1. Het water geven van de planten. Planten zijn dol op regenwater en het bespaart je ook nog eens heel wat dure liters uit de kraan.

2. Het wassen van de auto. Regenwater bevat geen kalk en is dus heel geschikt voor het streeploos wassen van de auto.

3. Het schoonspuiten van de tuin. Het schoonmaken van de tuin met kraanwater is een niet al te duurzame aangelegenheid. Gebruik regenwater!

4. Het houden van een waterballonnengevecht. Hoe gaaf als de kids hun waterballonnen kunnen vullen met zelf-opgevangen water uit de regenton?

5. Het bijvullen van de vijver. Vul jullie mooie vijver bij met water uit de regenton. Dit bespaart je op de lange termijn heel wat kosten op de waterrekening.

Waar gebruik jij het water uit de regenton voor?

Er zijn naast de bovengenoemde dingen, vast nog heel veel andere plekken waar je regenwater uit de regenton goed voor kunt gebruiken! We zijn heel benieuwd wat jullie er allemaal mee doen. Deel de tips in de comments, kunnen we allemaal wat aan hebben.

Een regenton kopen kan op heel veel plekken. Kijk eerst even waar in de tuin je hem neer kunt zetten en kies dan een mooi exemplaar uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Dick van der Toorn -

(Water)ballonnen zijn zeer slecht voor natuur, dieren en milieu in het algemeen. Stop met dit promoten aub, er zijn echt meer dan genoeg andere alternatieve spelletjes.
Het wordt tijd dat ballonnen moeten verboden worden. Ook de (zogenaamde) biologisch afbreekbare, geeft problemen voor de dieren en er zit ook troep in.
Oh en gelijk maar ter verdediging 😉 Ik ben niet zuur, heb zelf natuurlijk ook ballonnen opgehangen en ook waterballongevechten gehouden. Voortschrijdend inzicht heeft mijn houding daarover veranderd. Nu de rest van de wereld nog meekrijgen. ‘Zegt ’t voort!’ 😉
#microplastics
(Alleen in NL wordt al jaarlijks ruim 1 miljoen aan alleen vulballonnen verkocht, gevuld met helium, een niet onschadelijk gas. Tel daarbij alle verjaardagen en feestjes op en dan keer wereldwijd.
Heel veel hiervan belandt niet in de vuilnisbak, doen ze dat wel dat moet dat plastic worden verbrandt, ook niet gezond.
5 weetjes Universiteit Wageningen:
https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/marine-research/themas/dossiers/5-weetjes-over-afval-van-ballonnen.htm

Reageer ook