Vraag jij jezelf regelmatig af of je wel alles binnenkrijgt? Bij een gezond en gevarieerd dieet, zou je in principe alles binnen moeten krijgen. Een vitamine C tekort ontstaat zelden en over de meeste andere vitaminen en mineralen hoef je je eigenlijk ook geen zorgen te maken. Een uitzondering hierop is vitamine D. Zeker jonge kinderen, ouderen die weinig buiten komen en mensen met een donkere huidskleur lopen het risico op een vitamine D tekort. Een andere stof waarbij het goed is om er alert op te zijn, is omega 3. Wat is omega-3, in welke voedingsmiddelen kun je het vinden en waar kan je een omega-3 tekort aan herkennen? Wij geven antwoord in dit artikel.
Omega-3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Het zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we ze via onze voeding moeten binnenkrijgen. De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij verschillende processen in ons lichaam, zoals het onderhouden van een gezonde huid, het functioneren van onze hersenen en het verminderen van ontstekingen in ons lichaam.
Hoe krijg je voldoende omega-3 binnen?
Je vindt omega-3 onder andere in vette vis (zoals zalm, tonijn, haring, forel of makreel), zaden, noten en plantaardige oliën. Om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen, wordt geadviseerd één tot twee keer per week een portie (100-150 gram) vette vis te eten. Het maakt niet uit of je de vis rauw of bereid eet. Een portie sashimi of een pasta met gerookte zalm: het is allebei lekker én het draagt allebei bij aan je omega-3 inname. Neem daarnaast ook elke dag een handje (25 gram) noten. Dit kan zo uit het vuistje, in de yoghurt of over een salade. Genoeg variatie!
Omega-3 tekort herkennen
Lukt het jou niet altijd om genoeg gezonde vetten binnen te krijgen? Kies dan voor een supplement, bijvoorbeeld Nutribites omega 3. Doe je dit niet, dan ligt een tekort op de loer. Waar kan je een omega-3 tekort aan herkennen?
- Droge huid
- Geheugenproblemen
- Vermoeidheid
- Stemmingswisselingen
- Ontstekingen
Het is dus zeker verstandig om alert te zijn op het binnenkrijgen van voldoende omega-3.
Naar de huisarts
Krijg je meteen last van deze klachten na het missen van een portie vette vis of het vergeten van je supplement? Nee hoor, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Maar bij een structureel en langdurig tekort kan het gebeuren dat je last krijgt van klachten. Heb je het vermoeden dat je een omega-3 tekort hebt? Neem dan contact op met de huisarts. Ook bij aanvullende medische vragen naar aanleiding van dit artikel adviseren wij je deze aan de huisarts te stellen.
Praat met ons mee
Heb jij nog lekkere tips om voldoende omega-3 binnen te krijgen? En heb jij ooit een omega-3 tekort gehad? Deel hieronder je tips of ervaringen. Vinden we altijd erg gezellig 🙂
Afbeelding: Unsplash+
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!