fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vrouwenpower over vrouwen en dames

Damespraatjes-vrouwenpower
Felice Veenman is hoofdredacteur van het online magazine Vrouwenpower.nl. Speciaal voor Damespraatjes schrijft zij een gastblog over de verschillen tussen vrouwen en dames. Lees het blog van Felice.

Is er verschil, vraag ik me af? Is er verschil tussen vrouwen en dames? Nou ja, iedere vrouw is in ieder geval vrouw, maar daarmee nog geen dame, hoor ik mezelf denken. En dan  realiseer ik me dat ik een heel duidelijk beeld van een dame heb.

Een dame is namelijk een wat gezette vrouw, in een bruine jas, met een bontkraagje, een hoedje op witte krullen met een blauwe glans en een grote tas met daarin een flesje dat heerlijk ruikt. Naar lavendel. Het is mijn oma!

Jarenlang heb ik haar niet meer gezien. Wat niet verwonderlijk is: ze is al bijna 40 jaar niet meer onder ons. Maar betekent deze associatie dat dame een archaïsch begrip is?

Vast niet. Wat zegt Wikipedia:

“In het Nederlands oorspronkelijk een beleefde aanduiding voor een vrouw en in het bijzonder een vrouw met goede manieren. Tegenwoordig vaak ironisch of neerbuigend bedoeld. Als aanspreekvorm voor een groep vrouwen is het thans een normaal woord.”

Dus als ik het goed begrijp zat mijn gevoel er niet zo ver naast: een dame is een vrouw maar dan wel een met goede manieren. En daarom is het als aanspreektitel van een groep vrouwen ook een gewoon woord.

Als we een groep zien weten we niet wie wel en wie niet beleefd is, dus is het wel zo beleefd er van uit te gaan dat iedereen beleefd is. En daarom zeggen we tegen een groep vrouwen nooit : vrouwen, maar altijd dames.

Maar maakt het uit of je een vrouw of een dame bent?
Eigenlijk denk ik van niet.

We zijn allemaal vrouw en dame is een van de vele rollen die je in je leven vervult. Met of zonder hoedje en witte krullen met een blauwe gloed.

Felice Veenman

 

Reageer ook