“Vorige week in twee dagen 500 euro verdiend met een paar aandelen ABN,” pocht je zwager. Jij haakt af. Waarschijnlijk interesseert het gespreksonderwerp je net zo weinig als het modulaire MLB-platform van de nieuwste Audi A8. Verrassender is dat het eveneens aannemelijk is dat jij een betere belegger bent dan diezelfde zwager.
Diverse onderzoeken wijzen namelijk uit dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen. Vrouwen blijken op een aantal vlakken betere keuzes te maken. Zo spreiden ze hun geld vaak over verschillende soorten beleggingen, waardoor het risico afneemt. Ze doen beter onderzoek voordat ze tot aankoop overgaan. Ze handelen minder vaak. Ze zijn beter in het toegeven van fouten. Ze zijn eerder geneigd hulp in te schakelen.
Kortom, vrouwen beschikken over het vermogen de risico’s in te perken, de kosten laag te houden en over verkoopdiscipline. Ze beleggen – net als de beroemde beleggingsgoeroe Warren Buffett – voor de lange termijn. Overigens is een aantal van deze kenmerken te danken aan het feit dat vrouwen minder zelfverzekerd zijn dan mannen.
Zoals je ongetwijfeld bekend is, verdient de gemiddelde vrouw door die laatste eigenschap ook minder dan de gemiddelde man. Dat alles leidt tot de simpele conclusie dat vrouwen hun gebrek aan mannelijke overmoed op financieel gebied zouden kunnen compenseren door datgene dat zij ondanks die loonkloof overhouden, te beleggen.
Daar gaat het echter mis. Ook dit is veelvuldig onderzocht: vrouwen zijn zó risicomijdend dat ze veel minder vaak beleggen. Britse vrouwen bijvoorbeeld liepen daardoor in 2013-2014 zo’n 1750 euro mis. En in die berekening zijn hun superieure beleggingsvaardigheden nog niet eens meegenomen.
Doen die mannen dus toch iets goed. Betekent dit nu dat jij – als je dat niet al doet – je moet gaan verdiepen in aandelen en obligaties en bij de bank een beleggingsrekening moet openen? Nee, absoluut niet. Maar het kan geen kwaad om eens naar je financiële doelen te kijken en hun haalbaarheid onder de loep te nemen. Mogelijk brengt een gedegen beleggingsstrategie, al dan niet door jouzelf beheerd, die wereldreis of dat vervroegd pensioen wat dichterbij.
Vergeet je dan niet dat je voor de lange termijn belegt? De wereldwijde aandelenindex MSCI World – de ruim 1,600 grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd – leverde tussen 1994 en 2014 en gemiddeld jaarlijks rendement op van 5%. Ondanks de crisis.
De meest gemaakte fout onder particuliere beleggers is echter op het hoogtepunt instappen en in paniek verkopen als de markt instort. Dat voorkom je door, of je nou in individuele bedrijven of in beleggingsfondsen belegt, elke maand een vast bedrag in te leggen. Zo profiteer je zonder al te veel risico te nemen van de stijging van de markt en koopt je niet, zoals bovenstaande zwager, op de gok.
Chantal Groothengel is marketing officer bij BNP Paribas Investment Partners, aanbieder van beleggingsfondsen.