fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: ‘Mijn vriendinnen hebben medelijden met me omdat mijn zoon homoseksueel is. Hoe maak ik duidelijk dat ik er niet mee zit?

Lieve Vera,
Al van jongs af aan heb ik het vermoeden dat onze zoon homo is. Mijn moeder maakte er ook opmerkingen over. Zij is streng gelovig en hoopte maar dat het over zou gaan. Alsof het een ziekte is! Mijn man en ik hebben er totaal geen moeite mee, het maakt ons niet uit of David op mannen of vrouwen valt. Het klinkt afgezaagd maar ik wil dat hij een blij en gelukkig mens wordt. Hij is nu zestien en heeft een heel leuke vriend die hij regelmatig mee naar huis neemt. Alles in orde dus. Nou nee. Mijn vriendinnen hebben medelijden met me omdat David op mannen valt. Ik snap daar helemaal niks van. Ik ben juist trots op mijn zoon. Hoe kan ik met de toch ietwat negatieve reacties van mijn vriendinnen omgaan?

Groetjes, Ellis.

Lieve Ellis,
Onbekend maakt onbemind. Alles dat maar enigszins afwijkt van wat doorgaans de norm is, wordt gebruikt als schietschijf. Ik vind het fijn om te lezen dat jij en je man er geen enkel probleem van maken dat David op mannen valt. Het is namelijk ook geen probleem. Dat jouw vriendinnen medelijden met je hebben zegt meer over hen dan over jou of over David. Er zijn zoveel vooroordelen over homo’s en lesbiennes. Zo zouden zij alleen maar met seks bezig zijn en moet je voor ze uitkijken want anders worden ze ook nog verliefd op jou. Wat een onzin! Waar komt het toch vandaan?

Je zou toch verwachten dat we een stuk toleranter zouden zijn, zeker in Nederland waar homoseksuelen doorgaans worden geaccepteerd en er nauwelijks meer van wordt opgekeken als twee mannen of vrouwen met elkaar zoenen. Jouw vriendinnen dus duidelijk niet. Ik raad je aan om er over te praten met ze. Vertel ze dat je het idee hebt dat ze medelijden met je hebben en dat je niet begrijpt waarom dat is. Vertel dat je zoon een fijne vriend heeft dat ze liefde- en respectvol met elkaar omgaan. Dat je het fijn vindt dat David goed in zijn vel zit en gelukkig is. Als ze dan nog steeds medelijden met je hebben, moet je je afvragen wat de vriendschap dan nog voorstelt en of het wel echte vriendschap is. Blijf dichtbij je gevoel, daarmee kom je het verst.

Ik wens je veel wijsheid toe,

Lieve groeten, Vera

LEES HIER ANDERE VRAGEN DIE VERA AL EERDER BEANTWOORDDE 

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van

‘Vraag het Vera’. Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Ineke van Kessel -

Lieve Vera. Blijf maar trots op je zoon zijn. Waarom niet. Hij is een mens net als ieder ander. Bovendien vind ik persoonlijk homo jongens véél liever dan géén homo jongens. Wens hem succes in zijn leven en dat hij de ware liefde mag vinden. Die zit hem écht niet alleen in man/vrouw

Reageer ook