fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: Ik wil niet dat mijn moeder op ons zoontje oppast

Beste Vera, Ik heb een enorm groot probleem. Sinds drie maanden ben ik trotse moeder van een zoon. Ik werkte vijf dagen per week, maar nu de kleine er is ga ik één dag minder naar mijn werk. Mijn man blijft gewoon vijf dagen werken.  Mijn schoonmoeder heeft aangegeven een vaste dag in de week op te willen passen en de andere twee die over blijven, gaat ons kindje naar de opvang.

Nou heeft mijn moeder aangegeven dat ze heel graag ook wil oppassen. Maar dat zie ik niet zitten. Ze heeft van de opvoeding van mij en mijn zus een zootje gemaakt, ze was er nooit voor ons en vond ons lastig. Op zich kan ik me daar nog wel overheen zetten, maar waar ik me echt zorgen om maak is haar drank probleem. Ze schenkt overdag regelmatig een borrel in. Ik heb haar daarop al eens aangesproken, maar ze vindt dat ik overdrijf. Daarbij is haar huis gewoon heel smerig. Ik moet er niet aan denken dat ons kindje straks op haar smerige vloer kruipt. Hoe zeg ik mijn moeder dat ik niet wil dat ze oppast zonder haar veel pijn te doen?

Groetjes, Lieke.

Lieve Lieke,

Dit is een lastige situatie. Een moeder wil het allerbeste voor haar kind. Als je het ergens achterlaat moet je er op kunnen vertrouwen dat mensen die op dat moment voor hem zorgen daar toe in staat zijn. Jouw moeder is dat niet als ik het zo lees. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als ze teveel heeft gedronken en op jullie zoontje moet passen. Ook begrijp ik dat je het niet ziet zitten om je kind achter te laten in een huis waar het niet schoon is. Kortom; de redenen die je aandraagt om jullie zoon niet bij jouw moeder onder te brengen snijden hout.

Je moeder dit vertellen, is niet leuk. Ik raad je dan ook aan er geen doekjes om te winden en te zeggen waar het op staat. Dat is beter dan smoezen verzinnen. Misschien is het een idee haar een paar uurtjes op te laten passen en kijken hoe dat gaat. En als jij je vrije dag hebt, ga met je zoon koffie drinken bij haar. Laat haar wel oma zijn, maar niet eentje die twee vaste dagen per week oppast.

Misschien hebben lezeressen van Damespraatjes hier ervaring mee! Wat adviseren jullie? Laat het weten in de comments onder dit artikel. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe andere moeders hiermee omgaan. Kan me niet voorstellen dat jij de enige bent die met die probleem kampt.

Sterkte en liefs,
Vera

VERA ZIT OOK OP FACEBOOK. JE KUNT HAAR VIA MESSENGER NU OOK VRAGEN STELLEN!

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van ‘Vraag het Vera’. Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Carla -

Vraag haar bij jou thuis op te passen en zorg dat er geen drank in huis is.

Nicole -

Dat is een hele moeilijke keuze. Maar blijf bij je gevoel.

Mijn moeder had ook graag oma willen zijn voor mijn zoontje. Voor mij voelde het niet goed. Ik heb het bij de verjaardagen en kerst gehouden, heb haar nooit laten oppassen.

Ik heb haar geen verwijten gemaakt over haar opvoeding naar haar eigen kinderen. Ook niet over haar drank en medicijn misbruik. Maar ik heb ook niet aangegeven waarom ze niet mocht oppassen. Ik heb het bij mezelf gehouden, in de zin van dat ik een overbeschermde moeder was en dat ik het zelf te moeilijk vond mijn kind achter te laten.

Ze is er nooit op terug gekomen. Inmiddels is ze overleden. Maar ik denk dat mijn softe aanpak naar haar toe beter was voor onze verstandhouding.

Sterkte!!

Reageer ook