fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vouwladder versus huishoudtrap: wanneer gebruik je wat?

Vouwladder versus huishoudtrap

Super handig ben ik niet, maar klussen in huis vind ik wel heel erg leuk. Zo draai ik mijn hand niet om voor het schilderen van een muurtje, het ophangen van een lamp of het (de)monteren van meubels. Ik vind het leuk om me hier in vast te bijten en vol trots het resultaat aan de rest van het huishouden te laten zien. Om deze klussen tot een goed einde te brengen, maar ik graag gebruik van de beste materialen. Zo hebben wij een professionele gereedschapskist gevuld met degelijk materiaal. In de gangkast vind je diverse trappen, zoals een vouwladder en een huishoudtrap. Maar wanneer gebruik je wat?

Huishoudtrap

Bijna iedereen heeft wel een huishoudtrap in huis. Ze zijn ideaal bij het opruimen van hoge kasten, het afnemen van de gordijnroedes of voor kinderen die tijdens het handen wassen niet goed bij de kraan kunnen. Een multifunctioneel trapje dat eigenlijk elk huishouden in huis zou moeten hebben. De meeste huishoudtrappen zijn inklapbaar en hierdoor goed op te ruimen als je hem niet gebruikt.

Wanneer geen huishoudtrap

Waar huishoudtrappen minder voor geschikt zijn, zijn zwaardere klussen op grotere hoogte. Denk hierbij aan het leeghalen van de dakgoot, het schilderen van het plafond of het ophangen van kerstverlichting aan de gevel. In dat geval is een huishoudtrap (hoe veilig deze ook is) gewoon niet zo geschikt.

Vouwladder

In het geval van deze zwaardere en meer robuuste klussen, kan je beter voor een professionele trap zoals een vouwladder kiezen. Deze trappen zijn groter, zwaarder en kunnen meer hebben. Daarnaast is het ideaal dat ze ook te gebruiken zijn op oneven ondergronden, zoals scheve platformen en trappen. Vouwladders vanuit 5 basisstanden (rechte ladder, trap, muurstand, steigerstand en A-stand) in maar liefst 33 verschillende posities worden gebruikt.  Na gebruik vouw je hem weer in en is hij makkelijk op te ruimen en te vervoeren.

Wat kies je?

Kortom: voor kleine en eenvoudige klussen binnenshuis volstaat een reguliere huishoudtrap absoluut. Werk je op grotere hoogte, op een niet vlakke ondergrond en/of gebruik je zwaar materiaal? Dan is een vouwladder echt een veel veiligere keuze. Zelf heb ik zowel een huishoudtrap als een vouwladder in huis en dat is eigenlijk het aller prettigste. Zo weet je zeker dat je voor elke klus een goede trap hebt staan.

Eén van de twee kiezen

Wil je toch maar één van de twee trappen aanschaffen, bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek? Dan adviseren wij je om voor een vouwladder te kiezen. Door de multifunctionele eigenschappen en goede inzetbaarheid onder moeilijke omstandigheden is dit dan een goede ladder om in huis te hebben. Vouwladders zijn wat duurder dan huishoudtrappen, maar je hebt dan wel een trap die je overal voor kunt gebruiken.

Veilig werken

Hoe goed en sterk je trap ook is, het blijft belangrijk om altijd veilig te blijven werken. Dat wil zeggen: check of de trap stevig en stabiel staat, concentreer je wanneer je de trap gebruikt, zorg dat de trap vrij is van spullen, check of hij droog en niet glad is en gebruik de trap nooit met meer personen dan is toegestaan. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat dubbele huishoudtrappen bedoeld zijn voor slechts één persoon. Lees voor gebruik dus altijd de gebruiksaanwijzing.

Hulptroepen inschakelen

Wat zijn klussen in huis die jij graag zelf aanpakt? En wat zijn dingen die je liever uitbesteedt aan de professional? Zelf schakel ik voor dingen op grote hoogte (zoals op het dak) en dingen met elektriciteit altijd hulptroepen in. Dit kan ik niet voldoende om het met een veilig gevoel zelf te doen. Ik ben heel benieuwd naar jouw verhalen! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook