fb
Damespraatjes Damespraatjes

Voetjes van de grond

Een schommel heeft iets idyllisch. Ik bedoel een plankje met touwen vastgebonden aan een kastanjeboom. Iets heel anders is Kiiking. Nee, er staat geen ‘i’ te veel. Kiiking betekent schommel in Estland. Daar is het een sport, maar niet voor kinderen. Het is schommelen voor volwassenen. Met een ijzingwekkende hoogte wordt geschommeld inclusief driehonderdzestig graden draaien.

Schommelen
Kinderen vinden schommelen prettig. Schommelen brengt het lichaam in beweging en de omgeving volgt die beweging. Op een schommel kun je zitten of staan en de zwaartekracht beproeven. In Nederland zijn eigenlijk vanaf 1915 de speeltuinen geïntroduceerd. Het waren meestal idealistische speeltuinen met natuurlijk de schommel en gecompleteerd met een wip, rekstok, draaimolen en een zandbak voor de kleintjes. Er werden speeltuinverenigingen opgericht om jonge kinderen licht, lucht en lichaamsbeweging te geven.

Privé
Die verenigingen zijn er nog maar weinig en als ze er zijn worden ze gecombineerd met andere kindervriendelijke bezigheden zoals een dierenboerderij. Veel particulieren schaffen daarom zelf een buiten schommel aan veelal gecombineerd met andere attributen. Een blokhut of nog liever een boomhut met een touwtrap. Klauteren en zwieren dat is wat kinderen willen ook in het digitaal tijdperk.

Bewegen
Schommelen is goed en gezond. Kinderen bewegen en zijn in de buitenlucht. Schommelen brengt kinderen in beweging, wat weer zorgt voor spierkracht, lenigheid en conditie. Kinderen schommelen, maar doen daarna andere bezigheden zoals klauteren en rennen, spelen en hebben contact met andere kinderen. Creativiteit wordt geprikkeld door het zweven door de lucht. Het kind wordt een piloot of astronaut. Het beleeft een eigen fantasie en dat is ook te zien. Dat schommelen prettig is bewijst het gedrag van baby’s. Baby’s worden rustig met rustig heen en weer bewegen zoals ze ook een autorit in een stoeltje enorm fijn vinden.

Materiaal
Schommels zijn er in metaal of hout. Ook het zitje is in meerdere materialen verkrijgbaar. Hou het simpel en kies voor een boom en mocht dat niet kunnen dan houten palen met een dwarslat. Zorg wel altijd voor veiligheid. Een goede schommel heeft een certificaat voor particulier gebruik. Toestellen zijn meestal geschikt voor kinderen vanaf drie jaar tot ongeveer tien jaar. Voor volwassen zijn er andere schommels.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook